AKTUÁLNE: V okrese Žilina platí naďalej výstraha 3. stupňa pred povodňou. Rizikom je Rajčanka


Foto: AKTUÁLNE: V okrese Žilina platí naďalej výstraha 3. stupňa pred povodňou. Rizikom je Rajčanka Foto: Pred areálom spoločnosti Kofola v Rajeckej Lesnej. Zdroj: čitateľ

Slovenský hydrometeorologický ústav naďalej upozorňuje na hydrologickú výstrahu pre okres Žilina, kde hrozí povodeň z trvalého dažďa. Ako sme už včera informovali, hladina rieky Rajčanka je na vysokej úrovni a môže hroziť povodeň. Výstraha trvá do 19. hodiny.

Hydrometeorológovia predpokladajú, že hladina by už nemala stúpať: „Vzhľadom aktuálnu meteorologickú situáciu je predpoklad mierneho poklesu až poklesu vodných hladín na tokoch, ktoré sú však stále na vysokej úrovni a prekračujú hodnoty, ktoré zodpovedajú stupňom PA. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.“

Tretí stupeň výstrahy upozorňuje podľa SHMÚ na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu, pričom sa vyskytuje zriedkavo.

Mapa aktuálnych hydrologických výstrah. Zdroj: SHMÚ

Pre vybrežený potok museli hasiči v noci zasahovať v Liptovskom Jáne, vysoká voda si vyžiadala zásahy aj v Liptovskom Mikuláši na Demänovskej ceste a Hlbokom. Hasiči zasahovali aj v Rajeckej Lesnej, v Krásne nad Kysucou spadol strom na koľajisko.


Čitateľ z Rajca nám poslal video, ktoré zachytáva tok Rajčanky v Rajci včera podvečer.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu