Kontroly zákazu vychádzania na hraniciach okresu Žilina budú pokračovať


Foto: Kontroly zákazu vychádzania na hraniciach okresu Žilina budú pokračovať

Od 6. januára vykonávajú príslušníci policajného zboru kontroly na hraniciach Žilinského okresu, ktoré sú zamerané na dodržiavanie platného nariadenia vlády o zákaze vychádzania. Viacerí čitatelia nás informovali, že boli skontrolovaní, či ich prípad spadá pod výnimku. 

Podľa nového nariadenia, ktoré platí od začiatku roka, je medzi výnimkami naďalej pobyt v prírode vrátane individuálneho športu, avšak len v rámci okresu. Polícia sa zameria nielen na motoristov, kontrolu dodržiavania nariadení vykonávajú aj v uliciach: 

„Polícia vykonáva kontroly na hraniciach okresov v Žilinskom okrese od 06. januára 2021 a bude v nich aj naďalej pokračovať, vykonávame ich napríklad v hraničných úsekoch ciest I/10, I/11, I/18, I/61, I/64, II/517, II/541, II/583 a na iných úsekoch,“ potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.


Aj keď polícia zatiaľ neuložila v súvislosti s motoristickými kontrolami blokové pokuty, v činnosti bude pokračovať. Muži zákona budú podľa hovorkyne strážiť dodržiavanie opatrení aj na ďalších miestach, vrátane ulíc:  

„Policajti budú naďalej kontrolovať aj dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, čiže povinnosť nosenia rúšok v exteriéri a v interiéri, dodržiavanie karanténnych opatrení a obmedzené fungovanie prevádzok,“ doplnila Kremeňová. 


Zoznam výnimiek zoštíhlili, turistika len v okrese 

Uznesenie vlády platí do 24. januára 2021 a zúžilo rozsah výnimiek zo zákazu vychádzania. K obmedzeniu mobility prispieva zákaz cestovania medzi okresmi.

Výnimka sa vzťahuje na cesty do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, avšak zamestnanci by mali disponovať potvrdeniami od zamestnávateľa o tom, že sú vyslaní mimo trvalého bydliska v súvislosti s pracovnými povinnosťami.

Nie (1040 hlasov)
70%
Áno (442 hlasov)
29%

Anketa bola ukončená 21.01.2021 - 20:00
hlasovalo 1 482 ľudí

Povolená bude je aj cesta s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb - potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá, pohonných látok. Venčenie je možné realizovať vo vzdialenosti do okruhu jedného kilometra v okolí bydliska.

„Zároveň budú zatvorené všetky lyžiarske strediská. Menia sa aj pravidlá pre hotely, ktoré nesmú prijímať nových hostí, už ubytovaní klienti môžu ostať, nesmú si však predĺžiť pohyb. Zatvorené ostanú aj kostoly, nebude možné tiež konzumovať jedlo v exteriéri prevádzok, jedlo si bude možné zobrať len domov,“ informovalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky k novým opatreniam. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu