Dezinformáciu o miznúcej ihle zdieľajú tisíce ľudí, ďalšia radí vypiť 4 litre vody po očkovaní


Foto: Dezinformáciu o miznúcej ihle zdieľajú tisíce ľudí, ďalšia radí vypiť 4 litre vody po očkovaní

Počas uplynulého víkendu prebehlo na Slovensku prvé očkovanie proti novému koronavírusu. Vakcínu od spoločnosti Pfizer-BioNTech dostal ako prvý lekár, vedec a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. Následne boli zaočkovaní viacerí členovia vlády, prezidentka Zuzana Čaputová či hlavný hygienik Ján Mikas.

Vedúci predstavitelia štátu sa dali očkovať naživo v priamom prenose, aby podporili záujem o dobrovoľné očkovanie. Krátko po odvysielaní živého videa z očkovania sa začali prostredníctvom sociálnych sietí šíriť nové dezinformácie.

Medzi najčastejšie a najviac zdieľané sa radí video, na ktorom záhadne zmizla ihla po zaočkovaní profesora Krčméryho. Video má vďaka zníženej kvalite vyvolať dojem, že očkovanie neprebehlo. Rôzne konšpiračné webstránky a skupiny začali video okamžite šíriť s dodatkom, že ihla neexistovala, prípadne zmizla tesne pred podaním vakcíny. 

Na dezinformáciu reaguje aj polícia, ktorá sa snaží pravidelne vyvrátiť najpopulárnejšie hoaxy slovenského internetu: „Pozreli sme si znovu tlačovú besedu. Na predmetom úseku videa je ihla zreteľne viditeľná. “Stráca sa” iba na milisekundy počas toho, ako ňou zdravotná sestra manipuluje. Môže za to jej “veľkosť”, tvar a vzdialenosť od kamery. Po podaní vakcinácie môže za jej “zmiznutie” princíp fungovania injekčných striekačiek,“ spresňuje polícia na svojej stránke proti hoaxom.

Konšpirátori šíria v tejto súvislosti hlavne dva motívy:

  • uverejňujú fotografie z videa, na ktorých ihla nie je vidieť (tieto vybrali zámerne, ostatné sekvencie naopak zámerne nevybrali)
  • uverejňujú video, na ktorom je ihla raz vidieť a raz nie je vidieť (spochybňujú konanie zdravotnej sestry, ktorá najskôr ihlu ukáže a potom ju akože šikovným trikom nechá zmiznúť a dotyčnú osobu neočkuje) 

Princíp fungovania ihly pri očkovaní, teda jej záhadné zmiznutie, vysvetľuje najlepšie nasledujúce video. 


Ďalšou nebezpečnou dezinformáciou, ktorá sa začala rýchlo šíriť prostredníctvom sociálnych sietí, je nabádanie na pitie veľkého množstva vody po očkovaní. Takéto konanie môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Nadmerný príjem vody v objeme niekoľkých litrov počas krátkeho časového úseku môže viesť k zníženiu hladiny sodíka v krvi. Nízka hladina sodíka umožňuje vode prieniku do buniek. Nasledovať môže opuch mozgu či zlyhanie organizmus. 

Očkovanie pre štandardnú populáciu mimo vyhradených skupín (rizikoví pacienti a pracovníci v kritickej infraštruktúre) nebude dostupné ešte niekoľko mesiacov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky