Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja má päť nových sypačov, rozdelia ich medzi regióny


Foto: Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja má päť nových sypačov, rozdelia ich medzi regióny Foto: Žilinský samosprávny kraj

Päť nových posýpacích vozidiel obohatilo vozový park Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK), nové posily pre zabezpečenie zimnej údržby dostane každý región v kraji. Spolu zaplatila samospráva za špeciálne autá 823-tisíc eur.

Nové multifunkčné zariadenia sú náhradou za vyradené posýpacie vozidlá, ktoré boli po svojej životnosti a vykazovali zastaranosť. K podobnému kroku pristúpila župa už minulý rok.

„Vozidlá našej Správy ciest za sebou ťahajú modernizačný dlh. Preto sme už vlani zakúpili štrnásť nových sypačov za viac ako dva milióny eur, tento rok k nim pribudne päť multifunkčných sypačov. Nové vozidlá zlepšia kvalitu údržby aj pracovné podmienky pre vodičov,“ dodala županka Erika Jurinová.

Posýpacie vozidlá  na údržbu ciest majú GPS modul, takže je možné sledovať ich polohu. Správa ciest ŽSK ich navyše bude môcť využiť aj mimo zimnej sezóny, vďaka ich univerzálnosti:


„Tieto vozidlá majú pohon 4x4 s komunálnou hydraulikou pre pohon pracovných nadstavieb. V zimných mesiacoch budeme používať nadstavbu sypača na posyp chemickým a inertným materiálom alebo zmiešaným posypovým materiálom, v lete budú vozidlá slúžiť na vysprávky ciest obaľovanou zmesou,” podotkol generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Pavol Liška.

Posýpacie vozidlo dostane každý závod SC ŽSK - Závod Horné Považie, Závod Kysuce, Závod Liptov, Závod Orava a Závod Turiec. Zimná údržba v Žilinskom kraji sa týka 1 356 kilometrov ciest II. a III. triedy.

Správa ciest ŽSK však udržiava aj cesty I. triedy v správe Slovenskej správy ciest a to na základe zmluvy o údržbe v dĺžke približne 500 kilometrov. Do zimnej údržby je nasadených 267 pracovníkov, 116 sypačov, 25 nakladačov, 6 snehových fréz a 14 traktorov s radlicou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj