Návrh tarify MHD v Žiline: 60 a 12 minútový lístok, eshop a rušenie označovania dopravných kariet


Foto: Návrh tarify MHD v Žiline: 60 a 12 minútový lístok, eshop a rušenie označovania dopravných kariet

Tarifa Mestskej hromadnej dopravy v Žiline bude s najväčšou pravdepodobnosťou v blízkej dobe výrazne modernizovaná, o jej novom znení majú rozhodovať mestskí poslanci v Žiline na novembrovom zasadnutí. Zásadnou zmenou bude prechod na časové lístky, a to ako pri jednorazových, tak aj predplatených cestovných dokladoch.

Dôvodom pre aktualizáciu je aj plánované spustenie integrovaného dopravného systému v Žilinskom kraji, do ktorého sa zapojí žilinská MHD už v prvej fáze. Tarifa sa mení po desiatich rokoch a prinesie zjednodušenie aj zdraženie ciest mestskou hromadnou dopravou.

Jazdiť mestom dnes môže bezplatne veľká časť obyvateľstva v neproduktívnom veku a výpadok príjmov musí každoročne zvyšujúcim sa príspevkom kompenzovať mestský rozpočet.

Preferencia platieb elektronicky a možnosť zaplatiť platobnou kartou

V novej tarife počíta dopravný podnik s elektronizáciou, ktorá zvýši počet možností cestovania - pribudne dobíjanie cez internet alebo platba platobnými kartami priamo vo vozidle prostredníctvom označovačov. Pri jednorázových cestovných lístkoch sa mení systém pásiem na časové úseky - namiesto jednopásmového a dvojpásmového lístku vznikne 12 a 60-minútový lístok.

„Všetky papierové cestovné lístky (CL) a elektronické cestovné lístky (eCL) platia 12 minút alebo 60 minút. 12 minútový cestovný lístok obslúži v priemere o 1 až 2 zastávky viac ako doterajší CL do 5 zastávok. V niektorých prípadoch ide až o 3 zastávky viac, t.j. spolu 8 zastávok,“ informuje materiál k navrhovanej zmene tarify.

Pri novom type lístkov dôjde k zdraženiu. Dnes stojí základný neprestupný lístok 65 centov a platí na jeden spoj, po zmene bude cena hodinového na ľubovoľný počet spojov 75 centov pri elektronickej forme a 1 eur pri papierovej forme. Pri využívaní elektronických dopravných kariet alebo platobných kariet bude cestovanie lacnejšie v porovnaní s nákupom fyzického lístku.


Cieľom je podľa návrhu zatraktívniť využívanie tejto bezpečnejšej formy, a to nielen v časoch zvýšených hygienických nárokov pre pandémiu. Dnes má papierovú podobu približne tretina cestovných lístkov žilinskej hromadnej dopravy.

Odradiť cestujúcich od manipulácie so starším druhom lístkov má aj nárast ceny v doplnkovom predaji - oproti dnešnej sume 1,2 eur bude stáť hodinový lístok u vodiča 2 eur. Zdražie aj hodinový SMS lístok, z pôvodnej ceny 1 eur na 1,30 eur.

Navrhovaná tarifa MHD v Žiline. Zdroj: zilina.sk

„Papierová cestovné lístky sú navrhované s vyššou cenou z dôvodu preferencie a motivácie cestujúcich prejsť na formu elektronickú. Cenovou politikou chceme, aby sa postupne minimalizovalo používanie papierových CL. Výraznejšou zľavou cestovného v prípade elektronického cestovného - cestovného z dopravnej karty a platobnej karty, voči cestovnému papierovému CL chceme aj zvýšiť bezpečnosť pri cestovaní, a to najmä v súvislosti so zamedzením šírenia koronavírusu COVID19,“ spresňuje dôvodová správa.

Ruší sa však nočná tarifa a cestujúci budú môcť počas ciest v noci využívať lístky tak ako cez deň. Úsporu môže nový systém priniesť aj pre tých, ktorým často prepadávajú jazdy - nové predplatené lístky sú na neobmedzený počet jázd. Základný mesačný tarif bude v prípade zavedenia na úrovni 20 eur, za zľavnený zaplatia študenti či dôchodcovia 15 eur.

Pribudne aj možnosť zakúpenia predplatného lístku na celý rok za 231 eur, zľavnený za 166 eur. Pri predplatených lístkoch odpadne povinnosť označovania, rovnako pri prestupoch nebude nutné dopravnú kartu alebo papierový lístok opätovne označiť. Novou kategóriou sa stanú seniori, v nej budú mať nárok na zľavnené cestovanie všetci cestujúci od 62 rokov vyššie. 

Poslanci budú rozhodovať aj o tom, či žiaci vo veku od 6 do 16 rokov a seniori vo veku od 62 do 69 rokov s trvalým pobytom v Žiline budú platiť sumu 20 eur za zápis bezplatného cestovania na dopravnú kartu po dobu jedného roku. 

Áno (504 hlasov)
61%
Nie (317 hlasov)
38%

Anketa bola ukončená 30.11.2020 - 20:00
hlasovalo 821 ľudí


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu