Putovná výstava študentských prác premien Frambora bola inštalovaná na Mestskom úrade v Žiline


Foto: Putovná výstava študentských prác premien Frambora bola inštalovaná na Mestskom úrade v Žiline
Galéria: 8 fotiek

Donedávna zanedbaný priestor v širšom centre mesta sa postupne stáva čoraz viac príťažlivejším. Frambor je historické územie Žiliny, ktoré bolo po výstavbe estakády znehodnotené a zavezené odpadom. Dnes sa ho snaží mestská poslankyňa Iveta Martinková spoločne s dobrovoľníkmi obnoviť a dať mu novú tvár.

Dobrovoľníci doteraz odpracovali stovky hodín a odstránili tony odpadu. Pred vznikom ďalších čiernych skládok chráni územie kamerový systém napojený na mestskú políciu.

Poslankyňa Martinková sa teší zo záujmu ľudí o obnovenie tohto pôvodne zanedbaného a zabudnutého miesta. „Zo srdca ďakujem Jankovi Rzeszotovi, Duškovi Feňovi a všetkým dobrovoľníkom za to, čo v tomto smere robia,“ povedala.

Dominantnou súčasťou novodobého Frambora sú graffiti maľby s prírodnou a environmentálnou tematikou


Oblasť Frambora by mohla v budúcnosti slúžiť ako oddychová zóna so širokým využitím. Za týmto účelom predstavili študenti Katedry architektúry SvF STU Bratislava pod vedením Ing. arch. Dušana Mellnera prezentáciu svojich prác pod názvom Park Frambor v Žiline. 

Putovná výstava, ktorá bola od februára umiestnená v biznis centre na Poštovej na sídlisku Vlčince, sa teraz nachádza vo vestibule na Mestskom úrade v Žiline.

Prírodný a historicky zaujímavý Frambor sa stal priestorom budúcnosti aj v projektoch pre kandidatúru mesta Žilina za Európske hlavné mesto kultúry.


Miesto: Mestský úrad v Žiline
Dátum: 01.07.2020 - 09:00    31.08.2020 - 17:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu