Riaditeľ nemocnice Volák: Normatív udrží 18 lekárov


Foto: Riaditeľ nemocnice Volák: Normatív udrží 18 lekárov

Na dnešnom brífingu riaditeľ FNsP Žilina Štefan Volák zareagoval na výpovede 15 lekárov z dôvodu dlhodobej nespokojnosti s neriešením kritickej situácie na internom oddelení. Podľa jeho vyjadrení pracuje nemocnica v štandardných podmienkach a pacienti neboli v žiadnom prípade ohrození. Rovnako tak odmieta zanedbanie čo poškodenie v dôsledku zlej starostlivosti.

Stretol sa s lekármi, nemocnica udrží normatív aj po odchode

Riaditeľ tiež uviedol, že sa stretol so všetkými lekármi interného oddelenia, pričom ich požiadal o vyjasenenie problémov. “Prečo niektorí podali výpovede. Čo ich k tomu viedlo, prečo predtým nekomunikovali so mnou, ale išli na to týmto spôsobom. Vysvetlil som im celú situáciu, ako vidím interné oddelenie v našich podmienkach. Ako by malo do budúcna vyzerať, aké kroky urobilo vedenie, aby sme k tomu dospeli. Odpoveď bola, že niektoré informácie boli pre nich nové, musia si to premyslieť a potom sa k tomu vyjadria,” povedal pre TASR Volák.

Teoreticky má podľa neho nemocnica dosť lekárov, normatív je totiž 17 pacientov na jedného lekára. “Je tam trinásť výpovedí a jedna doktorka už podala žiadosť o stiahnutie výpovede. Normatív hovorí, že na 17 pacientov je jeden lekár. Je 96 lôžok a aj po odchode 13 lekárov by sme mali asi 18 lekárov. Nikdy to nie je v poriadku, keď pôvodne 14 ľudí podá výpoveď. Ale práve na otázku, čo nie je v poriadku, oni neodpovedali. Čo ďalej z ich strany, to neviem a na ich odpoveď čakám,” uviedol Volák.

Predseda odborov to vidí inak

Na katastrofálne podmienky upozorňuje aj predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. “Tým, že pán riaditeľ nájde náhradu za pätnástich lekárov, ktorí sa odvážili to svetu ukázať, tým problém interného v Žiline nevyriešil. On potrebuje vyriešiť lôžka pre pacientov interného oddelenia. Zabezpečiť adekvátne podmienky pre pacientov, ktorí tam ležia v ohrození zdravia a života. Štyri roky hovoria lekári o katastrofálnych podmienkach riaditeľstvu a štyri roky to nikto neriešil. Zrazu, keď dá pätnásť lekárov výpoveď, pán riaditeľ začne niečo hovoriť o rekonštrukcii oddelenia. Nepríde mi to normálne. Pán Volák už dávno mal zvážiť svoje pôsobenie v tejto nemocnici,” uviedol pre TASR Visolajský.

zdroj: TASR


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu