14 internistov v Žilinskej nemocnici podalo výpoveď, dôvodom je nesúhlas s nariadením


Foto: 14 internistov v Žilinskej nemocnici podalo výpoveď, dôvodom je nesúhlas s nariadením

Ako informovala agentúra TASR, dôvodom hromadnej výpovede 14 lekárov interného oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina by mal byť ich nesúhlas s nariadením ukončiť hospitalizácie len z dôvodu vysokých výdavkov. Takýto postup podľa nich ohrozuje zdravie pacientov, ktorí boli prepustení.

Nemocnica sa bráni, išlo o neakútnych pacientov

„Išlo výlučne o preklad neakútnych pacientov na iné oddelenia, prevažne do Liečebne dlhodobo chorých, teda do adekvátnej následnej starostlivosti v našom zdravotníckom zariadení. Ani jeden z členov vedenia nemocnice nežiadal nič iné, len legislatívne dodržiavanie výnosu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Žiadny pacient nebol prepustený s rizikom ohrozenia jeho zdravotného stavu,“ uviedla pre TASR hovorkyňa FNsP Žilina Mária Kliková.

Výpovede neplatia ihneď, lekárom plynie štandardná dvojmesačná lehota. Počet lekárov, ktorí dali výpoveď, sa rovná takmer polovici všetkých na internom oddelení. Tých je 29, avšak podľa hovorkyňe sa pacienti nemocnice nemusia ničoho obávať, pretože kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti je a bude zachovaná. Nemocnica získala aj dotáciu 590 tisíc eur na riešenie havarijného stavu interného pavilónu. Jeho rekonštrukcia by mala začať 1. júna 2015.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu