Už jedenásty ročník Festivalu fašiangových masiek Carneval bude 13. februára


Foto: Už jedenásty ročník Festivalu fašiangových masiek Carneval bude 13. februára

Už po jedenásty krát sa v historickom centre Žiliny bude konať populárne podujatie pre deti aj dospelých. Festival fašiangových masiek Carneval 2015 začne v piatok 13. februára a tešiť sa môžeme na plejádu fašiangových masiek či Annu Šiškovú ako hlavnú osobnosť festivalu. Medzinárodný rozmer festivalu potvrdia víťazi medzinárodného festivalu Surva z Bulharska.

Vlastnoručne vyrobené masky a hlavný program na Mariánskom námestí

Fašiangový sprievod začne svoju púť centrom mesta spred Mestského úradu v Žiline o 14.30 hod. a bude pokračovať po tradičnej trase cez Mariánske námestie, Farské schody, Námestie Andreja Hlinku a Národnú ulicu naspäť na Mariánske námestie, kde bude prebiehať hlavný program od 15.30 hod. Ani v tomto roku nebudú chýbať originálne masky, ktoré si vlastnoručne zhotovia účastníci sprievodu.

Celé podujatie bude obohatené folkloristami, ktorí všetkým návštevníkom festivalu priblížia atmosféru fašiangového obdobia. Očakáva sa, že sprievodu sa zúčastní takmer 500 masiek. Na čele sprievodu pôjde kráľovský pár, v úlohe kráľovnej festivalu sa predstaví herečka Michaela Pastorková – Závodná a kráľom bude Juraj Šoko Tabaček, ktorí budú zároveň celý festival moderovať.

Predstaví sa aj špeciálny hosť karnevalu

Ako špeciálny hosť karnevalu sa tento rok predstaví víťaz medzinárodného festivalu Surva, ktorý sa koná v bulharskom meste Pernik. Ide o festival masiek, ktorý má už 48 ročnú tradíciu. Fašiangové zvyky Bulharov sú založené na vyháňaní zlých síl a na vítaní znovuzrodenia prírody po náročnej zime.

V minulom roku ste mali možnosť obdivovať ohnivo červené postavy ovešané zvoncami a zvieracími maskami s dlhými rohmi. Kto k nám príde tento rok sa dozvieme až po bulharskom festivale, ktorý sa koná v dňoch 29. 1. – 1. 2. v Bulharsku. V rámci spolupráce s organizátormi festivalu a Bulharským kultúrnym inštitútom nás na tomto ročníku festivalu Surva bude reprezentovať Folklórny súbor Rozsutec s tradíciou slovenského fašiangu.

Program na Mariánskom námestí od 15.30 hod.

Po príchode sprievodu masiek na Mariánske námestie sa účastníci festivalu môžu tešiť na bohatý kultúrny program. Postupne sa predstavia FS Dúbrava (Prešov), Pupov (Terchová), FS Rozsutec (Žilina), FSk Limbora (Prečín), Oprášene krpce (Žilina), Závadské ženy (Lietava), FSK Dolina (Fačkov), Jednota dôchodcov (Zázrivá), Kysucký Lieskovec, Hôrky, SZUŠ Slovenských dobrovoľníkov (Závodie, Budatín), DFS Cipovička (CVČ Žilina), DFS Lieska (CVČ Žilina), Senior klub Priatelia, Seniori z Denného centra Andreja Kmeťa, Živena (Žilina) a DH Fatranka, ktorí nám svojimi vystúpeniami pripomenú zvyky našich starých rodičov. V programe nebude chýbať tradičné pochovávanie basy so všetkým, čo k tomu patrí. Najstarší ženský spolok Živena si pre návštevníkov aj v tomto roku pripravil ochutnávku tradičných fašiangových dobrôt z vlastnej kuchyne.

„Srdečne pozývam nielen Žilinčanov všetkých generácií, ale aj návštevníkov nášho mesta na toto krásne kultúrne podujatie. Teším ma, že zachovávame zvyky našich predkov a že ich zároveň odovzdávame ďalším generáciám, čo je to najpodstatnejšie,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

Miesto: -
Dátum: 13.02.2015 - 14:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu