Správa NP Malá Fatra pravidelne kontroluje nepovolené vjazdy, v uplynulých dňoch odňali 5 vozidiel


Foto: Správa NP Malá Fatra pravidelne kontroluje nepovolené vjazdy, v uplynulých dňoch odňali 5 vozidiel
Galéria: 5 fotiek
Foto: npmalafatra.sopsr.sk

Na území Národného parku Malá Fatra pravidelne správcovia kontrolujú nepovolené vjazdy najmä terénnych motoriek, štvorkoliek, snežných skútrov aj upravených terénnych vozidiel. Do ochranného pásma sa páchatelia vydávajú napriek zákazom a faktu, že jazdou výrazne škodia prírode.

„O neprispôsobivých jazdcoch Správu NP často informujú aj turisti, poľovníci či členovia urbárov, najviac problémové oblasti sú sledované aj fototechnikou. Samotným jazdením dochádza nielen ku plašeniu živočíchov, poškodzovaniu rastlín či pôdneho krytu, spôsobuje aj zvýšenú eróziu či môžu byť ohrozené aj zdroje pitnej vody. V neposlednom rade treba upozorniť na zvýšené riziko stretu a možného zranenia turistu takýmito vozidlami na turistickom chodníku,“ informuje správa NP Malá Fatra na svojej stránke.

Od začiatku roka boli vykonané viaceré kontroly aj za účasti policajtov, počas ktorých sa podarilo odhaliť niekoľko páchateľov. Tým môže súd uložiť peňažný trest a aj trest prepadnutia veci, ktorá bola použitá pri spáchaní trestného činu. Jazdcom v nepovolenom ochrannom pásme hrozí navyše aj trest odňatia slobody.


V lete sme informovali o prípade zadržania trojice mužov v Národnej rezervácii Veľká Rača na Kysuciach, ktorým boli štvorkolky zaistené a hrozilo ich prepadnutie. Správcovia národného parku teraz informujú, že pred niekoľkými dňami došlo k ďalším odňatiam.

„K samotnému odňatiu vozidiel došlo pred niekoľkými dňami v okolí Terchovej, kde boli páchateľom odobraté 2 terénne motorky a 2 štvorkolky, taktiež v oblasti Šútova, kde bola odobraná 1 motorka. V apríli tohto roku vznikli špecializované útvary environmentálnej polície, ktoré intenzívne spolupracujú so Správou NP Malá Fatra pri prevencii a odstraňovaní týchto negatívnych aktivít v chránenom území. Správa NP Malá Fatra vyvinie ešte väčšie úsilie na úplnú elimináciu nepovolených vjazdov do chráneného územia,“ uzavrela Správa NP Malá Fatra.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: npmalafatra.sopsr.sk