Leteckí záchranári zo Žiliny dnes zasahovali pri úrazoch v Malej Fatre a vo Veľkej Rači


Foto: Leteckí záchranári zo Žiliny dnes zasahovali pri úrazoch v Malej Fatre a vo Veľkej Rači Foto: VZZS ATE

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny bola dnes 17. februára krátko predpoludním privolaná do Sedla Medziholie v Malej Fatre. Nachádzal sa tam zranený slovenský skialpinista, ktorý si pri páde vo voľnom teréne spôsobil zranenie oboch dolných končatín v oblasti členkov.

Lekár leteckých záchranárov bol z paluby k zranenému vysadený z opretia vrtuľníka. Po ošetrení bol v spolupráci s členmi Horskej záchrannej služby prevezený k vrtuľníku, ktorý pristál neďaleko zraneného. 46-ročný pacient bol preložený na palubu a s podozrením na zlomeniny oboch členkov bol letecky prevezený do Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou,“ uvádza Vrtuľníková záchranná zdravotná služba na sociálnej sieti.

Neskôr popoludní boli následne leteckí záchranári privolaní k lyžiarskemu úrazu. Po neodkladnom vzlete zo svojej základne smeroval záchranársky vrtuľník do lyžiarskeho strediska Veľká Rača. Nachádzala sa tam zranená, 38-ročná česká lyžiarka so zlomeninou predkolenia.

„Lekár bol do terénu vysadený pomocou palubného navijaka, na mieste jej zranenie ošetril, zafixoval a následne opäť pomocou lanovej techniky boli obaja z miesta evakuovaní. Počas medzipristátia ju záchranári preložili na palubu a letecky transportovali do Kysuckej nemocnice v Čadci,“ spresňujú leteckí záchranári vo svojej správe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: VZZS ATE