Od dnešného dňa premávajú bezplatné vlaky pre študentov a dôchodcov.


Foto: Od dnešného dňa premávajú bezplatné vlaky pre študentov a dôchodcov.

Vlaky “zadarmo” zaviedla vláda práve na dátum 25. výročia Nežnej revolúcie. Od dnešného dňa teda Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) aj súkromný prepravca RegioJet, a.s. prepravuje bezplatne vlakmi vybrané skupiny ľudí.

Do tejto skupny, ktorá má nárok na cestovanie bez odplaty vo vnútroštátnych vlakoch v 2. triedepatria deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov. Rovnako tak rôzne druhy dôchodcov - starobní dôchodcovia nad 62 rokov či predčasní dôchodcovia, poberatelia invalidného, vdovského a sirotského dôchodku.

O takéto cestovanie je záujem

Táto skupina predstavuje približne 2,5 milióna obyvateľov a dopĺňajú ju cestujúci z rovnakej skupiny v rámci celej Európskej únie. Čo je však dôležité, bezplatná preprava sa nevzťahuje na InterCity (IC) a iné vlaky, ktoré dopravcovia prevádzkujú na vlastné náklady bez podpory štátu. Týka sa to napríklad hlavnej trasy Bratislava - Žilina - Košice.

Podľa informácií ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka je o cestovanie záujem. Dnes o 10:00 bolo vydaných už 20 000 lístkov. “Dnešný deň býva veľkou záťažou pre vlakovú dopravu a dúfam, že sa to nebude vyhodnocovať tak, že dnes sú plnšie vlaky kvôli tomu, že sa zaviedlo toto opatrenie,” povedal Počiatek.

Týka sa to aj súkromného prepravcu RegioJet

Na trase Bratislava - Dunajská Streda - Komárno je oprávnený voziť ľudí zadarmo aj súkromný prepravca RegioJet. “RegioJet očakáva zvýšený záujem ľudí o cestovanie zadarmo a robí všetko preto, aby zvýšil komfort cestovania v svojich vlakoch. Ministerstvo dopravy malo dva roky na to, aby objednalo súpravy navyše. Rokujeme o uzatvorení zmluvy a veríme, že tento týždeň už bude uzavretá. Počítame s tým, že od januára budú vlaky Talent na uvedenej trase jazdiť,” uviedol šéf Student Agency Radim Jančura.

Riaditeľ opísal aj to, ako bude tento typ dohody fungovať: “Naša spoločnosť nebude vydávať preukazy, ktoré oprávňujú k zľave. Po dohode s ministerstvom dopravy a ZSSK budeme akceptovať vydané preukazy ZSSK či ISIC alebo zákonný preukaz totožnosti (občiansky preukaz, pas).”


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu