Žilinský samosprávny kraj ocenil najlepšie inovácie uplynulého roka


Foto: Žilinský samosprávny kraj ocenil najlepšie inovácie uplynulého roka
Galéria: 5 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Inováciou Žilinského kraja 2017 sa stalo detské  advokačné centrum Náruč so svojou komplexnou pomocou ohrozenému dieťaťu a modulárny systém chladenia a kúrenia DELGADO spoločnosti UNIVENTA, s.r.o. Dnešnému oceňovaniu predchádzal už dvanásty ročník konferencie Inovačný rozvoj regiónov. Aj tento  rok opäť dokázal, že Žilinský kraj je bohatý na inšpiratívne nápady a pozitívne príklady.

„Samotná idea dnešnej konferencie – teda podpora ekonomiky, podnikania, rozvoj spolupráce a inovatívnych prístupov, je plne v súlade našim plánom rozvoja Žilinský kraj 22+. Len nové nápady, dravosť a elán nás môžu posúvať v rozvoji ďalej,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Ocenenia za inovácie už viac ako desať rokov

Inovačné ocenenia udeľuje žilinská župa už od roku 2007, odvtedy sa predstavili desiatky podnetných projektov. Tento rok sa oceňovalo v dvoch kategóriách – Regionálny rozvoj a Malé a stredné podniky.

„Mali sme možnosť vidieť pestrú ponuku projektov, či už jedinečné riešenia pre priemysel, domácnosti, znevýhodnené komunity, prácu neziskových organizácií, ale aj moderné prístupy k vzdelávaniu a rozvoju samospráv,“ dodal podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Peter Dobeš.

V kategórií Regionálny rozvoj zvíťazilo v silnej konkurencii občianske združenie Náruč -  Pomoc deťom v kríze so svojim detským advokačným centrom, ktoré poskytuje komplexnú pomoc ohrozenému dieťaťu.

Galéria: 5 fotiek

„Ide o pilotný projekt na Slovensku, ktorý chce ambulantnou formou pomôcť detským obetiam sexuálneho zneužívania. Poskytujeme im pomoc psychologickú, právnu aj sociálnu. Týmto spôsobom sme pomohli už viac ako 60-tim deťom,” povedal Ivan Leitman, výkonný riaditeľ občianskeho združenia Náruč.


Firemnú cenu vyhrali za chladenie a kúrenie, okrem plakety čakala víťazov aj finančná odmena

V kategórií Malé a stredné podniky uspela spoločnosť UNIVENTA, s.r.o so svojim projektom modulárneho systému chladenia a kúrenia DELGADO.

„Je to systém veľkoplošného stropného chladenia a kúrenia, ktorý je unikátny vo svojom konštrukčnom riešení a jednoduchom technickom vyhotovení. Systém udržuje veľmi príjemnú klímu bez viditeľného prúdenia vzduchu,” uviedol Marián Baláž zo spoločnosti UNIVENTA.

Galéria: 5 fotiek

V oboch kategóriách si laureáti za svoje inovatívne projekty prevzali nielen finančnú odmenu vo výške 1.600 eur, ale taktiež unikátnu plaketu z číreho kryštálu. Žilinská župa už tradične spája oceňovanie inovácií s ocenením Stredoškolský podnikateľský zámer.  Cieľom je podporiť záujem mladých ľudí o vlastné podnikanie.  Tento rok sa umiestnili študenti nasledovne:

3. miesto: Soňa Bátorková, študentka SOŠ drevárskej a stavebnej Krásno nad Kysucou, so zámerom
„Originálny svet drevených hračiek – drevené hračky a 3D puzzle rozvíjajúce fantáziu a kreativitu
detí“; 

2. miesto: Júlia Serdelová, študentka SOŠ Námestovo, so zámerom „Turistická aplikácia – prezentácia turistických miest a trás doplnená o fotodokumentáciu“

1. miesto: Milan Murín, študent SOŠ obchodu a služieb Martin, so zámerom „Šachta – oživenie a zatraktívnenie Dúbravských baní prostredníctvom v skale vytesaného baru“

Okrem plakety získali ocenení študenti aj finančnú odmenu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj