Mestské zastupiteľstvo schválilo úver 8,5 milióna eur, nového osvetlenia sa dočkáme už v roku 2018


Foto: Mestské zastupiteľstvo schválilo úver 8,5 milióna eur, nového osvetlenia sa dočkáme už v roku 2018 Foto: Iveta Martinková

Jedným z najsledovanejších bodov dnešného mestského zastupiteľsta bol návrh na prijatie investičného úveru, ktorým by bola financovaná modernizácia verejného osvetlenia. Jeho celková výška 8,5 milióna eur by podľa niektorých poslancov znamenala výrazne zastavenie investícií zo strany mesta na dlhé obdobie.

V samotnom materiáli sa uvádza, že v prípade prijatia úveru by bola celková výška dlhu na úrovni približne 22,3 milióna eur, čo by predstavovalo 37,42 % bežných príjmov mesta za rok 2015. Poslanec Martin Kapitulík predložil návrh na zelený parkovací dom a použitie financií na tento účel, za peniaze z úveru by sa ich dalo postaviť niekoľko.

Zmluva je podpísaná, vypovedanie by bolo pre mesto nevýhodné


Najväčší rozpor medzi poslancami nastal v tom, či trápi Žilinčanov viac chýbajúce parkovanie alebo v mnohých prípadoch nefunkčné osvetlenie. Za súčasných výhodných podmienok čerpania úverov na kapitálovom trhu je pre mesto Žilina najvýhodnejšie splatiť zmluvu so spoločnosťou Siemens, ktorá každým rokom rastie.

Pôvodnú zmluvu podpísal ešte Ján Slota v roku 2001, jej hodnota bola približne 4 milióny eur. Suma sa však každý rok navyšuje o index podľa Štatistického úradu SR. Už v roku 2018 by práve kvôli navyšovaniu mala zmluva hodnotu 10 miliónov eur. „Rekonštruovať nás núti zmluva, ktorá bola podpísaná. Primátor korektne priznal, že zmluva, ktorá bola podpísaná, nie je výhodná. Ale zmluva je podpísaná,“ uviedol Štefan Zelník.

Vďaka úveru by sa sa malo podariť minimalizovať náklady na zmluvu


Úverom chce primátor vyriešiť situáciu, ktorá vznikla v minulosti, čo najefektívnejšie. „Zmluvu som nepodpisoval ja, riešime dôsledok niečoho, čo sa vyriešiť dá, a ak to urobíme teraz, tak to vyriešime za minimálnych nákladov. Ak úver neminieme celý na osvetlenie, vieme ho minúť inak,“ dodal Choma s tým, že o použití zvyšných prostriedkov by rozhodovali práve poslanci.

Investičný úver má podľa návrhu slúžiť na financovanie modernizácie verejného osvetlenia v Meste Žilina, pričom jeho výška je 8,5 milióna eur. Úver s dobou čerpania do 31.12.2018 by bol splatný počas desiatich rokov na základe 15 ročného splátkového kalendára.

Kompletne zrekonštruovaného osvetlenia sa dočkáme v polovici roku 2018

Ako uviedol primátor, mesto už v súčasnosti pracuje na projektovej dokumentácii k rekonštrukcii. Niektoré sídliska sú pripravené na okamžité začatie, iné sú vo fáze dokončovania dokumentácie.

„Máme pripravenú projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu osvetlenia v častiach Vlčince III., Vlčince IV. a Malá Praha. V tomto čase sa dokončuje projektová dokumentácia pre Hliny I. až IV., VII. a VIII., následuje Bôrik, Solinky a Hájik. Popritom sa robí príprava projektu pre mestské časti, kde nie je žiadne verejné osvetlenie,“ dodal pred hlasovaním Choma s tým, že do polovice budúceho roka by mohlo byť verejné osvetlenie kompletne zrekonštruované.

Pozmeňovací návrh poslanca Kapitulíka o využití prostriedkov na parkovanie neprešiel, hlasovalo zaň 6 poslancov, proti bolo 10 a rovnaký počet sa zdržal hlasovania. Za pôvodný návrh hlasovalo 26 z 27 prezentovaných poslancov, zdržal sa len Martin Kapitulík. Žilinčania sa tak v priebehu najbližších mesiacov dočkajú výraznej rekonštrukcie a modernizácie verejného osvetlenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu