Ultras informujú o zápase s Trnavou, ľuďom však prekáža vizuálny smog


Foto: Ultras informujú o zápase s Trnavou, ľuďom však prekáža vizuálny smog
Galéria: 19 fotiek
Foto: čitateľka

Počas uplynulých dní sa na nás obrátilo hneď niekoľko čitateľov so sťažnosťou na vizuálny smog, ktorý v meste spôsobili plagáty ULTRAS Žilina. Ich obsahom je pozvánka na zápas proti Trnave, ktorý sa bude konať 6.11.2016 na Štadióne pod Dubňom. Po dlhých 5 rokoch sa fanúšikovia vrátili na tribúny domáceho futbalového štadióna, čo ocenila aj širšia športová verejnosť. Svojou propagačnou aktivitou zo štvrtka minulého týždňa, kedy počas noci vylepili desiatky plagátov na rôzne miesta, nielen v centre, pobúrili aj Žilinčanov, ktorí záujem o fandenie nemajú.

„Posledný mesiac dennodenne pribúdajú v uliciach nášho mesta nelegálne vyvesené plagáty, ktoré propagujú akcie MŠK. Nejedná sa však o iniciatívu samotného klubu, ale žilinských ultras. Pouličné osvetlenie, koše, budovy, rozvodné skrine, dokonca stĺpiky v pamiatkovej rezervácií mesta - vylepené sú všade, kde sa len dá,“ uviedla čitateľka, ktorá zároveň zaslala fotografie.

Intenzita a množstvo plagátov môže byť kontraproduktívne


Podobné aktivity a pozvánky vo forme plagátov pritom využíva Ultras Žilina, ale aj desiatky ďalších podnikov a spoločností v meste, už dlhú dobu. Na najnovšom výlepe je však neúnosná jeho intenzita a umiestnenie, kedy sa často plagáty nachádzajú na historických fasádach budov či stĺpikoch a objektoch, ktoré boli doteraz “nedotknuteľné” z hľadiska umiestňovania propagačných materiálov.

To, aký má efekt takýto spôsob propagácie, je diskutabilné. Mnohí Žilinčania totiž s oblepením centra mesta nesúhlasia, a tak by ich to, paradoxne, mohlo odradiť od návštevy štadióna. Na druhej strane patrí zápas s Trnavou k fanúšikovsky najatraktívnejším podujatiam počas roka, takže väčšina aktívnych fanúšikov si cestu na štadión nájde. Navyše, ULTRAS Žilina má zo slovenských fanúšikovských skupín asi najlepšie zvládnutú komunikáciu na internete a sociálnych sieťach.      

S výlepom nesúhlasí ani klub, plagáty niekto strháva už pred akciou

“Vizuálny SMOG ULTRAS..Dnes ráno, ešte aj poobede, všade všetko polepené,” uviedol ďalší čitateľ, ktorý nám zaslal aj fotografie viacerých umiestnení. Pozrieť si ich môžete vo fotogalérii. Krátko po zverejnení fotografií sa na stránke iniciatívy Verejný smog strhla živá diskusia. Okrem vizuálneho zaťaženia je problémom aj to, že už pred zápasom je časť plagátov strhnutá, a zostávajú po nich neestetické zvyšky obojstrannej lepiacej pásky.



To, či členovia a sympatizanti ULTRAS Žilina plánovali po zápase odstrániť plagáty, nie je jasné. Faktom zostáva, že podobná prax v Žiline nie je zaužívaná, a pri prechádzke mestom je možné nájsť desiatky, možno stovky, pozvánok na podujatia s už neaktuálnym dátumom konania.

Pre iniciatívu Verejný smog sa vyjadril aj PR manažér MŠK Žilina Juraj Vitko, ktorý uviedol negatívne stanovisko klubu k podobne forme propagácie.  „...súhlasíme s tým, že plagáty by mali byť vylepované iba na miestach na to určených. Plne sa dištancujeme od nelegálneho vylepovania plagátov…“ uviedol pre inicitatívu Vitko s tým, že stanovisko budú komunikovať aj smerom k žilinským ULTRAS.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu