Liptovský Mikuláš sa pridáva k štrajku Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý bojuje o štátne financie


Foto: Liptovský Mikuláš sa pridáva k štrajku Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý bojuje o štátne financie Foto: ilustračné/pixabay.com

Združenie miest a obcí Slovenska vyhlásilo štrajkovú pohotovosť, ktorá má trvať od 19. mája do odvolania. O štrajku združenie rozhodlo po mimoriadnom 32. sneme v reakcii na zvyšovanie výdavkov samospráv, navrhovanú daňovo-odvodovú reformu a ďalšie rozhodnutia vlády.

Mimoriadny snem vyzýva slovenskú vládu, aby urýchlene a za aktívnej účasti Združenia miest a obcí Slovenska prijala konkrétne opatrenia na pomoc mestám a obciam, napríklad ohľadom regulácie cien a dofinancovania nárastu cien energií, materiálov a služieb. Dôležitým bodom výzvy bolo aj zhodnotenie dopadu prijatých reforiem na mestá a obce.

Združenie ďalej odmieta dve novely zákonov, ktoré zabezpečujú dofinancovanie neverejných škôl a školských zariadení, ako aj neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v zariadeniach. Mimoriadny snem sa vyjadril aj proti navrhovanej daňovo-odvodovej reforme, ktorá podľa združenia „málo pridá, veľa zoberie.“

Medzi požiadavky snemu patrí napríklad dofinancovanie straty miest a obcí, ktorá by mohla byť spôsobená daňovou reformou, zamedzenie financovania neverejných škôl a sociálnych služieb zo štátneho rozpočtu či zjednodušenie využívania finančných prostriedkov z rezervných fondov miest a obcí ako aj procesu podávania a vyhodnocovania žiadostí o fondy z Európskej únie.

„V prípade nesplnenia požiadaviek ZMOS schválených na 32. sneme, Rada ZMOS pripraví po 30.6. 2022 v spolupráci s ďalšími samosprávnymi a profesnými organizáciami celoslovenský štrajk,“ uvádza oficiálny web Združenia miest a obcí Slovenska. Všetky postoje mimoriadneho snemu nájdete v ozname združenia.

Mestá a obce, ktoré sa zapoja do štrajku, by mali medializovať sociálno-ekonomické dopady na samosprávy, prioritne smerovať financie ku svojim kľúčovým kompetenciám či prerušiť alebo aspoň obmedziť komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy, pokým nezačnú rokovania o požiadavkách mimoriadneho snemu. Symbolickou podporou štrajkovej iniciatívy Združenia miest a obcí Slovenska má byť stiahnutie obecných vlajok pred úradmi na pol žrde od 19. mája do 30. júna tohto roku.


V rámci Žilinského samosprávneho kraja sa do štrajku zapojilo mesto Liptovský Mikuláš. Informoval o tom v príspevku na sociálnej sieti primátor Ján Blcháč. Podľa jeho vyjadrenia po prijatí navrhovaných opatrení a zákonov, ktorých účelom mala byť pomoc, čaká samosprávy kolaps. Daňová reforma by mala mesto údajne pripraviť o 2,5-milióna eur ročne, čo spôsobí nielen oslabenie samosprávy, ale aj zhoršenie služieb pre obyvateľov a zastavenie rozvoja.

„Aký bude výsledok? Aby neboli narušené samosprávne funkcie, budú mestá musieť zvyšovať dane a poplatky!!! A toto chce štát dosiahnuť? Naoko pomôcť daňovými bonusmi a potom ľuďom cez mestá a obce zvýšiť dane? A to nehovoríme o tom, že sme v období energetickej krízy, keď mesto neúnosne príde o stovky tisíc eur navyše kvôli zdražovaniu energií,“ vyjadril svoj nesúhlas primátor Ján Blcháč.

Aby mesto Liptovský Mikuláš ukázalo, že sa zúčastní štrajkovej pohotovosti, dnes dopoludnia stiahlo vlajky pred mestským úradom na pol žrde.

„Stalo sa už pravidlom, že mestá suplujú chýbajúce aktivity štátu. Za posledné dva roky sme vláde pomáhali pri kovid testovaniach, zabezpečovali sme útočiská a pomoc pre utečencov a teraz si štát z nás chce urobiť doslova bankomat⁉️ STAČILO‼️‼️‼️ Pripájame sa k štrajkovej pohotovosti, ktorú od dneška vyhlásilo Združenie miest a obcí Slovenska a sťahujeme vlajky pred mestským úradom na pol žrde tak, ako aj ďalšie mestá v krajine,“ uviedol primátor.

S otázkou, či sa plánujú pridať k štrajkovej pohotovosti, sme oslovili aj ostatné mestá v Žilinskom kraji. Správu budeme aktualizovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu