Žilina už žaluje Trabelssieho, za užívanie pozemkov pod Mirageom žiada štvrť milióna eur


Foto: Žilina už žaluje Trabelssieho, za užívanie pozemkov pod Mirageom žiada štvrť milióna eur

Pred takmer pol rokom zaviazalo Mestské zastupiteľstvo v Žiline primátora Žiliny Petra Fiabáne k tomu, aby začal vymáhať bezdôvodné obohatenie za užívanie pozemkov vo vlastníctve mesta, na ktorých stojí časť obchodného centra Mirage v historickom centre Žiliny. Stavba zasahuje do niekoľkých parciel vo vlastníctve mesta, pričom tieto sú užívané bez platnej nájomnej zmluvy dlhé roky.

Žilinská radnica si prenajala služby advokáta Slavomíra Trnkócyho, ktorý bude mesto zastupovať v sporoch s miestnym podnikateľom. Ako potvrdila Katarína Gazdíková z mediálneho odboru mesta, prvá žaloba bola podaná práve za užívanie pozemkov, ktoré Trabelssieho spoločnostiam nepatria:

„Podaná bola žaloba na zaplatenie bezdôvodného obohatenia za užívanie pozemkov pod stavbou SC Mirage v sume 256.000 € s príslušenstvom. Tu rokovanie o nejakom zmieri nebolo na mieste, nakoľko protistrana najskôr podala na súd proti mestu Žilina návrh, aby súd zriadil v ich prospech vecné bremeno k pozemkom zastavaným stavbou Mirage. Preto nebol jednak časový priestor a jednak bol vysoký predpoklad, že by k dohode nedošlo, nakoľko mesto nesúhlasí so zriadením vecného bremena a má za to, že nie sú splnené predpoklady pre jeho zriadenie tak ako požaduje žalobca.“ 

Súčasné vedenie mesta sa po nástupe pokúsilo vysporiadať majetkové a obchodné vzťahy so súkromnými spoločnosťami s účasťou žilinského podnikateľa Georgea Trabelssieho, avšak neúspešne. Ani po dvoch rokoch sa nepodarilo dosiahnuť mimosúdnu dohodu a predkladané varianty možného vyrovnania mestskí poslanci v predvianočnom čase v roku 2019 odmietli.

Jedným z dôvodov bol aj krátky časový úsek na možnosť naštudovania materiálov. Do majetku spoločností žilinského podnikateľa dnes spadajú športové haly na Bôriku a Karpatskej ulici, rozostavaný skelet mal byť súčasťou zámeny vrátane pozemku. Ten mesto kedysi previedlo za symbolickú jednu korunu na spoločnú firmu, dnes už nemá majetkový dosah na parcelu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu