Na sídlisku Hájik opäť vyčíňali zlodeji, z osobného auta ukradli v noci katalyzátor


Foto: Na sídlisku Hájik opäť vyčíňali zlodeji, z osobného auta ukradli v noci katalyzátor

Obyvatelia žilinského sídliska Hájik sa opäť obávajú o svoj majetok. Počas uplynulých troch dní došlo v nočných hodinách až k dvom krádežiam. Jeden z majiteľov si v pondelok našiel svoje auto bez kolies, druhý dnes ráno bez katalyzátora.

Zlodeji sa v pondelok zamerali na diskové kolesá na vozidle Škoda Octavia, ktoré parkovalo na okraji sídliska. V noci z utorka na dnes 12. mája odcudzili zo staršieho zaparkovaného osobného automobilu katalyzátor.

Posledný prípad krádeže súčiastok z áut, na ktorý nás upozornili obyvatelia mesta, je ešte z novembra minulého roka. Odvtedy sa situácia na niekoľko mesiacov upokojila. Počas februára zaznamenali Žilinčania pohyb podozrivých osôb, ktoré nazerali do vozidiel v centre mesta aj na sídliskách. Krádeže však vtedy hlásené neboli.

Páchatelia využívajú rôzne spôsoby, vďaka ktorým dokážu odpíliť celý výfuk a z miesta rýchlo odísť. V minulosti najviac vyčíňali na sídlisku Vlčince, kde v priebehu niekoľkých mesiacov poškodili cez noc viacero áut.


V jednom prípade sa odvážili kradnúť aj priamo v garáži obchodného centra, kde z vozidla zaparkovaného blízko vchodu odrezali väčšiu časť výfukového potrubia. Škody, ktoré neznáme osoby týmto konaním spôsobujú, sa často pohybujú v stovkách eur a to aj pri starších ročníkoch výroby.

Zlodeji sa zameriavajú na katalyzátory práve preto, že v keramickej vložke sa nachádzajú drahé kovy ako rhodium, platina a palladium. Aj v prípade starších áut tak môžu krádežou a následným predajom kovov získať väčší obnos peňazí.

Od začiatku roka sa na území mesta Žilina objavilo niekoľko prípadov, kedy sa dvaja neznámi podozriví muži pohybovali okolo zaparkovaných áut. V jednom z týchto prípadov došlo ajk poškodeniu vozidla rozbitím čelného skla.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu