Dodnes neprekonaný zabezpečovací systém VAM montujú aj v Žiline, pred krádežou chráni už 30-tisíc áut


Foto: Dodnes neprekonaný zabezpečovací systém VAM montujú aj v Žiline, pred krádežou chráni už 30-tisíc áut
Galéria: 10 fotiek

Hoci celkový počet ukradnutých automobilov na Slovensku postupne klesá, v Žiline sa v posledných týždňoch objavujú nové prípady podozrivých osôb, ktoré si počas noci obzerajú zaparkované autá. V priemere stihnú zlodeji ukradnúť za jeden deň v krajine až tri motorové vozidlá.

Zabrániť tomu, aby ste sa stali obeťou krádeže práve vy, môže vhodne zvolené dodatočne zabezpečovacie zariadenie. Dnešní zlodeji sú vo svojej podstate IT špecialisti, ktorí dokážu auto otvoriť a naštartovať bez akéhokoľvek poškodenia a použitia sily. A to v priebehu niekoľkých minút.

Väčšina automobilov dnes disponuje množstvom elektroniky, ktorá riadi takmer všetko, čo sa v nich nachádza. To dáva zlodejom príležitosť manipulácie, avšak vy ako majiteľ môžete byť práve vďaka tomu vo výhode. S dvadsaťročnou históriou, viac než 30-tisíc namontovanými kusmi, a žiadnym ukradnutým autom sa môže pochváliť zabezpečovací systém VAM.

Ide o slovenský produkt, ktorého autorom je Štefan Vámoš. V priebehu rokov vytvoril premyslený systém na elektromechanickom princípe, zabraňujúci krádeži hneď niekoľkými spôsobmi. Jeho montáž je vhodná pre všetky modely áut vyrobené po roku 2000.

Auto si môžu nechať Žilinčania zabezpečiť vďaka pobočke v Rosine

Zabezpečovací autoalarm VAM funguje na celkom inom princípe, ako ostatné bežné typy zabezpečenia. VAM sa totiž aktivuje vždy pri otvorení auta, kedy majiteľ či vodič zasunie do čiernej skrinky špeciálnu kartu a naštartuje. Bez nej sú zlodeji stratení, preto sa o krádež áut s týmto zabezpečením pokúšajú len minimálne. A pokiaľ to aj skúsia, neuspejú.

Čierna skrinka je imobilizérom, ktorý naraz dokáže zablokovať v aute až 6 rôznych súčastí potrebných na prevádzku. Uhádnuť číselnú kombináciu je prakticky nemožné, zlodej tak nemá šancu ani s použitím čítačky diaľkových ovládaní či kódov, rušičky signálu alebo vymenením spínacej skrinky či riadiacej jednotky motora. Nepomôže dokonca ani duplikát originálneho kľúča.

„VAM R1 využíva princípy kombinatoriky, v každom aute sú zabezpečené iné časti a na iných miestach. Dokonca aj dva totožné modely áut sú zabezpečené inak. Práve jeho unikátny spôsob namontovania v každom vozidle ho robí pre zlodejov neprekonateľným,“ spresňuje Rita Vámošová zo spoločnosti VAM Autoalarm, ktorej montážne stredisko nájdete pri Žiline v obci Rosina.

V súčasných automobiloch je dostupných takmer 40 častí, ktoré sa dajú blokovať VAM systémom. Rozhodnutie o tom, ktoré to budú, urobí buď mechanik alebo majiteľ. Vždy je to kombinácia elektrických a mechanických blokovaní.

Doteraz sa podľa štatistík zlodeji pokúsili ukradnúť viac než 550 áut so zabezpečovacím systémom VAM. Všetky pokusy boli neúspešné. VAM R1 nielenže znemožní klasickú krádež, ale nedovolí auto ani odtiahnuť, či naložiť a odviezť. Rozšírený spôsob ochrany poskytuje zabezpečenie aj pred krádežou kolies či vstupom do motorového priestoru auta alebo interiéru. 


Doplnkové zabezpečenie VAM:

  • VAM Odťah - znemožnenie odtiahnutia a naloženia auta
  • VAM Akustik - ochrana interiéru a batožinového priestoru pred vniknutím
  • VAM Timer - ochrana pred krádežou naštartovaného auta
  • VAM MOT - ochrana motocykla pred naštartovaním, naložením a odtiahnutím

Zabezpečovací systém VAM má vydaný platný Homologizačný protokol, Európsky certifikát, Vyjadrenie ministerstva hospodárstva SR a montuje sa do všetkých druhov a typov osobných a nákladných vozidiel, stavebných a poľnohospodárskych strojov. 

Pretože sa každé auto zabezpečuje vždy unikátne, dĺžka montáže VAM systému sa líši v závislosti od typu vozidla, motorizácie a stupňa výbavy. Priemerne trvá 3 až 4 hodiny.

Bližšie detaily zistíte v nezáväznej ponuke na www.autoalarm-vamos.sk alebo na telefónnych číslach 0908 080 444 a 0903 219 471

Ak chcete aj vy ochrániť svoje vozidlo a nedať zlodejom šancu, už do niekoľkých dní môžete mať v autorizovanom stredisku pre Žilinský kraj namontovaný systém VAM, vďaka ktorému budete môcť pokojne spávať. Stredisko sa nachádza kúsok od Žiliny, priamo v obci Rosina, na adrese Pusté 916.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR VAM systém