Nové opatrenie hygienikov: Rúško v prírode mať nemusíte, ak dodržíte odstup 20 metrov


Foto: Nové opatrenie hygienikov: Rúško v prírode mať nemusíte, ak dodržíte odstup 20 metrov Foto: ilustračné - pixabay

Od zajtrajšieho dňa začne platiť na Slovensku nové opatrenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré určuje nové výnimky zo zákazu vychádzania na verejnosť bez prekrytia horných dýchacích ciest. Nariadením reagujú hygienici na niektoré prípady nosenia rúšok v situáciach, kedy to nie je potrebné.

Výnimku tak budú mať od zajtrajšej polnoci deti vo veku do 2 rokov, osoby s poruchami autistického spektra, osoby z jednej domácnosti, ktoré sa nachádzajú vo vozidle či vodiči verejnej dopravy v uzatvorenej kabíne od ostatných cestujúcich. 

Rovnako tak osoby z jednej domácnosti nemusia nosiť v prírode rúško, musia sa však zdržiavať vo vzdialenosti najmenej 20 metrov od ostatných. Ak turisti a návštevníci prírody nežijú v spoločnej domácnosti, môžu si dať dole rúško alebo iné prekrytie tváre len vtedy, ak medzi sebou dodržia odstup najmenej 20 metrov.


Hygienici tiež spresnili, že pred prekrytím horných dýchacích ciest je potrebné umyť si ruky mydlom či vodou a použiť dezinfekciu na báze alkoholu. Pri nasadzovaní dbajte na to, aby medzi tvárou a rúškom neboli medzery. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu