AKTUÁLNE: Na Slovensku bude platiť povinnosť nosiť rúško všade mimo bydliska


Foto: AKTUÁLNE: Na Slovensku bude platiť povinnosť nosiť rúško všade mimo bydliska Foto: ilustračné / Nickolay Romensky

Ochranné rúško na tvár si budú musieť obyvatelia Slovenska nasadiť všade mimo svojho vlastného bydliska, na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol premiér Igor Matovič. Ide o jedno zo 40 opatrení, ktoré dnes predstavuje vláda.

Nariadenie sa bude týkať každého priestoru s výnimkou vlastného domova. V praxi tak budeme nosiť rúško na uliciach aj v obchodoch. Ľudia, ktorí nosia okuliare, si môžu zlepšiť komfort nosenia tým, že pred nasadením rúška si do neho vložia vreckovku. Tú je potrebné meniť po 2 hodinách nosenia. 

„Pred nasadením rúška si vnútornú časť skiel okuliarov treba potrieť obyčajným mydlom (“na sucho”) a vyleštiť. Nebudú sa zahmlievať či rosiť,“ pridáva k rade bývalý chirurg Peter Ziman.

V miestach, kde vznikajú rady, bude vydané odporúčanie na dodržiavanie minimálnych odstupov. Pri vstupe do nemocníc sa bude merať telesná teplota.

Verejnoprávna televízia RTVS zabezpečí každodenné vysielanie svätej omše o 18:00 hodine, takisto by sa na verejnoprávnych kanáloch mali vysielať vyučovacie lekcie.  


Vláda požiada partnerov v Česku o zrušenie zákazu exportu liekov Darunavir a Ribavinir, o ktoré má Slovensko záujem. Zároveň dochádza k predĺženiu opatrenia zákazu akýchkoľvek podujatí s hromadným výskytom osôb, keďže k dnešnému dňu skončila platnosť pôvodného nariadenia. Opatrenie platí do odvolania.

Ústredný krízový štáb zatiaľ podľa hlavného hygienika Slovenskej republiky neuvažuje o úplnom zákaze vychádzania: „Ak sa bude situácia zhoršovať, príde aj k zákazu vychádzania. Ale to by už pravdepodobne musel byť vyhlásený núdzový stav pre celú republiku,“ dodal Ján Mikas. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu