AKTUÁLNE: Vláda rozšírila núdzový stav, pripravuje ekonomické opatrenia


Foto: AKTUÁLNE: Vláda rozšírila núdzový stav, pripravuje ekonomické opatrenia Foto: Facebook - Peter Pellegrini

Na dnešnom rokovaní Vláda Slovenskej republiky rozšírila núdzový stav na všetky nemocnice, v praxi tak bude môcť prikázať pracovať zamestnancom v inštitúciách slovenského zdravotníctva. Núdzový stav sa týka napríklad pohrebníctiev, regionálnych úradov verejného zdravotníctva či operačných stredísk.

„Mohlo by sa stať, že by niektorí pracovníci mohli odmietnuť nastúpiť do práce a vykonávať svoje zamestnanie,“ doplnil predseda vlády Pellegrini. Opatrenie sa netýka sa lekárov v ambulanciách. Armáda je v tzv. „oranžovom móde“, to znamená, že je v plnej pohotovosti.

Podľa prvotných údajov operátorov došlo k poklesu pohybu ľudí o 30 percent, ak by sa ich pohyb začal opäť zvyšovať, stále je pripravený plán zavedenia celoplošného núdzového stavu.

„Jedno z opatrení bez výrazného fiškálneho dopadu je zrušenie všetkých sankcií, ktoré by mohli dopadnúť na tých, ktorí majú priznať daň z príjmu fyzických a právnických osôb do 30.6.2020. Úplne všetky osoby, ak zaplatia daň neskôr, sú oslobodené od sankcií. Podnikatelia si nemusia podávať žiadosti,“ dodal odchádzajúci minister financií Ladislav Kamenický.

Ministerstvo zároveň pripravilo bezúročné úvery pre podnikateľov na troch úrovniach. Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú v plnej pohotovosti pre riešenie krízového stavu. Viac ako 2 800 osôb je pripravených pomáhať najneskôr do 6 hodín. Armáda disponuje okamžitou prepravnou kapacitou približne 1 000 ton.

Odhadom 500 vojakov vie pomôcť policajnému zboru v plnení úloh, v priestore Lešť je možné umiestniť až 2 500 osôb. Slovensko má podľa náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka zabezpečenú ochranu vzdušného priestoru aj kritickej infraštruktúry. 


Sledujte tlačovú besedu premiéra

Zoznam potvrdených prípadov 18. marca 2020

  • Žena, domáca izolácia, Bratislava, Poľsko-cestovateľská anamnéza
  • Muž, domáca izolácia, Bratislava, Poľsko-cestovateľská anamnéza 
  • Muž, domáca izolácia, Banská Štiavnica, Taliansko-cestovateľská anamnéza 
  • Žena, domáca izolácia, Bratislava, Francúzsko-cestovateľská anamnéza 
  • Muž, hospitalizácia, Košice 
  • Muž, hospitalizácia, Martin 
  • Muž, hospitalizácia, Vráble, Taliansko-cestovateľská anamnéza 
  • Žena, hospitalizácia, Nitra, Taliansko-cestovateľská anamnéza 

Vzhľadom na to, že Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) zverejňuje v jednotlivé dni rozdielne údaje o lokalite pozitívne testovaných, nie je možné zostrojiť spoľahlivú mapu prehľadu nakazených.

V niektorých dňoch zverejňuje ÚVZ SR miesto hospitalizácie, inokedy miesto bydliska pacientov s potvrdeným výskytom. Akékoľvek mapy a prehľady prípadov na Slovensku preto nie sú spoľahlivým zdrojom.

Rešpektujte nariadenia hygienikov bez ohľadu na to, či sa vyskytol potvrdený prípad vo vašom okolí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu