Rekonštrukcia Makyty je v súlade s územným plánom, stavebníkovi sa podarilo zmeniť príslušný úrad


Foto:  Rekonštrukcia Makyty je v súlade s územným plánom, stavebníkovi sa podarilo zmeniť príslušný úrad Foto: ilustračné

Na dnešnej tlačovej konferencii informovali predstavitelia mesta Žilina o aktuálnej situácii s výstavbou polyfunkčného objektu M_Žilina, ktorý vzniká na mieste bývalej Makyty. Ešte donedávna patril projekt do portfólia spoločnosti SIRS - Investment, s.r.o., v ktorej pozadí stojí podnikateľ George Trabelssie.

Vecne príslušným úradom bol v tomto prípade Stavebný úrad v Žiline, ktorý opakovane upozornil na rozpor s právoplatným stavebným povolením. Začiatkom aktuálneho roka došlo podľa slov primátora Petra Fiabáne k zásadnej zmene:

„V januári sme prijali rozhodnutie Okresného úradu v Žiline, v ktorom nám oznámili, že po novom bude vo veci rekonštrukcie objektu bývalej Makyty rozhodovať Stavebný úrad Bytča. Dôvodom bola zmena stavebníka - stavbu už nerealizoval SIRS - Investment, ale Žilinská parkovacia spoločnosť, v ktorej má mesto majetkový podiel,“ vysvetlil primátor.

Po tomto zistení vyzvala radnica parkovaciu spoločnosť o zdôvodnenie svojho konania vo veci zmeny stavebníka, podľa vyjadrenia však nebolo k úkonom prevodu potrebné vyjadrenie mesta ako spoločníka. A to napriek tomu, že mesto vlastní 59 percent spoločnosti a firma SIRS - Development, a.s., z portfólia podnikateľa Trabelssie, len 41 percent.

Aktuálnu situáciu pri výstavbe Makyty dnes vysvetľovalo vedenie mesta Žilina.

Stavebný úrad v Žiline prijal žiadosť o stavebné povolenie na stavbu ešte v júni v roku 2014. Keďže predpokladané projektové dokumentácie stavebný úrad vyhodnotil tak, že nie sú vypracované v súlade s územným plánom mesta, vyzval spoločnosť o zosúladenie projektovej dokumentácie, že napokon stavebné konanie prerušil.

V máji 2017 bolo vydané dodatočné stavebné povolenie. Medzitým začala spoločnosť realizovať ďalšie stavebné úpravy, ktoré boli v nesúlade s dodatočným stavebným povolením a podľa názoru stavebného úradu teda opätovne v rozpore s územným plánom mesta.


Po zmene zo začiatku roka sa už žilinský stavebný úrad k stavbe nevyjadruje, samotné mesto ale vystupuje v stavebnom konaní ako tretia strana. V marci si dala samospráva vypracovať nezávislé posudky, ich záver konštatuje, že výstavba polyfunkčného domu M_Žilina je v súlade s platným územným plánom mesta Žilina.

Momentálne je spis postúpený v zmysle rozhodnutia nadriadeného orgánu, Okresného úradu v Žiline, na Stavebný úrad Bytča. 

„Bol by som veľmi rád, keby sa verejnosť na to nepozerala cez prizmu konfliktov z minulosti s majiteľom spoločnosti SIRS - Development, ktorý je v tomto procese aktívny, ale aby sme pozerali na to, či mesto dodržuje zákon a rešpektuje platnú legislatívu,“ dodal žilinský primátor s tým, že mesto bude pristupovať spravodlivo ku všetkým a nechce len kvôli negatívnej emócii spomaľovať či narušovať proces výstavby.

Primátor zároveň dodal, že na niektoré časti objektu však nie je vydané stavebné povolenie. O tejto záležitosti pre zmenu stavebníka rozhoduje už Stavebný úrad v Bytči.

Záznam z tlačovej konferencie



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu