FOTO: Premiér aj minister vyslovili nespokojnosť s prebiehajúcimi prácami na výstavbe D1


  • 05 december 2018 - 16:18

Na dnešnom mimoriadnom kontrolnom dni vyslovili, po rokovaní so zhotoviteľom stavby úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná skala, predseda vlády Peter Pellegrini aj Minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek nespokojnosť s priebehom prác. Obaja sa vrtuľníkom preleteli ponad stavbu a skonštatovali, že na jej realizácii sa podieľa málo ľudí. 

„Mohli sme sa presvedčiť, aký ruch vládne na tejto stavbe. Musím povedať, že aj počas rokovania som vyjadril veľkú nespokojnosť s priebehom - stavba je vo veľkom omeškaní, už dnes vieme, že nie sú splnené míľniky, ktoré vyplývajú zo zmluvy. Na stavbe sa potuluje niekoľko ľudí namiesto toho, aby ich tu boli stovky, ktorí majú dobehnúť zameškané a využiť priaznivé počasie. Aktivita na stavbe je minimálna,“ uviedol Pellegrini.

Obaja predstavitelia chcú situáciu riešiť do konca roka, pričom pripomenuli, že do úvahy pripadajú tri možnosti - buď sa zhotoviteľ zbalí a odíde sám, vláda mu vypovie zmluvu alebo problém začnú riešiť. Premiér Pellegrini dodal, že v tejto záležitosti rokujú aj s Bruselom. Minister ho doplnil s tým, že na stavbe v tomto počasí očakával viac pracujúcej techniky aj ľudí.

Ak by sa výstavba v dohľadnej dobe neposunula, v novom roku chce vláda problém stavby riešiť tak, že nájde novú firmu, ktorá dobudovanie kritického diaľničného úseku vrátane tunela Višňové zrealizuje aj za cenu súdnych sporov s konzorciom, ktoré sa na výstavbe podieľa dnes. 

Taliansky zástupca Salini Impregilo na mieste uviedol, prostredníctvom tlmočníčky, že informácie o tom, že chcú odísť zo stavby, sa dozvedeli až z médií. Podľa jeho slov to nie je pravda a úsek chcú dokončiť. Počas prác na stavbe tunela sa im vyskytlo niekoľko problémov, ktoré spôsobili omeškanie. Na otázku, či sú nejaké nezhody medzi spoločnosťami v konzorciu, odvetil, že nemôže reagovať.

V tuneli pracuje viac ako 200 zamestnancov, ktorí budujú 7 dní v týždni. Mimo objektu by malo pracovať ďalších približne 300 ľudí.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu