Na Hlinách VIII. čakali desať mesiacov na nakreslenie parkovacích čiar, pred pár dňami sa dočkali


Foto: Na Hlinách VIII. čakali desať mesiacov na nakreslenie parkovacích čiar, pred pár dňami sa dočkali

Obyvatelia Lichardovej ulice na Hlinách VIII. sa pred niekoľkými dňami dočkali namaľovania parkovacích čiar na jednej z parkovacích plôch. O čiary žiadali z jednoduchého dôvodu - ak parkujú majitelia automobilov podľa nich, nevznikajú neustálou rotáciou rôzne široké medzery, ktoré môžu v súčte znamenať zníženie kapacity parkoviska.

Časť sídliska Hliny patrí do zóny plateného parkovania, takže obyvatelia ulíc si musia za stánie pred svojim domom každoročne platiť sumu najmenej 50 eur v prípade prvého automobilu na súkromnú osobu. Pre firemné automobily začína tarifa na 80 eurách. Do tretieho pásma patria časti Malá Praha, Hliny I. až IV. a práve spomínané Hliny VIII.

Zóna plateného parkovania v meste Žilina. Zdroj: parkovaniezilina.sk

Napriek tomu, že obyvatelia časti sídliska Hliny si za parkovanie platia, paradoxne ich, ako jediné sídlisko, minie pripravované navýšenie parkovacích kapacít. Na Hájiku vznikne 28 parkovacích státí, na Vlčincoch 29 a na Solinkách 32. Nateraz sa môžu Žilinčania z tohto sídliska tešiť aspoň z nových čiar, aj tento malý úspech ich stál nepomerné množstvo úsilia a najmä čakania.


Prvýkrát totiž občania vzniesli požiadavku na nakreslenie parkovacích čiar na stretnutí s poslancami ešte začiatkom septembra 2017, teda pred desiatimi mesiacmi. Poslanci za príslušný obvod požiadavku predostreli Mestskému úradu v Žiline, ktorý s čiarovaním súhlasil. V odpovedi občanom odkázal, že „je v pláne obnovovať značenie v mesiaci október, november - keď to počasie dovolí“.


Počasie a iné okolnosti nedovolili čiary namaľovať dlhé mesiace

Keď ani v novembri neboli čiary namaľované, občania naliehali opäť, keďže počas daného obdobia zaznamenali niekoľko súvislých úsekov dní s počasím, ktoré by vyhovovalo značeniu. Mesto však vo svojej odpovedi, bez bližšieho vysvetlenia, posunulo termín.

Do hry vstúpila aj neistota ohľadom finančných prostriedkov na realizáciu. „V prípade priaznivého počasia ešte v tomto roku ak sa to nestihne tak v roku 2018 v prípade dostatku finančných prostriedkov,“ odkázali pracovníci Mestského úradu občanom.

Namaľovanie čiar trvalo mestu niekoľko mesiacov, termín bez vysvetlenia zamestnanci Mestského úradu v Žiline posúvali.

Počasie zjavne nedoprialo maľovaniu čiar do konca celého roka, preto vo februári zisťovali občania opäť. Mestský úrad sa obmedzil na strohé konštatovanie: „Je v pláne realizovať v roku 2018.“ Po ďalších mesiacoch neistoty sa občania informovali v apríli opäť, tu už mesto stanovilo, že „čiarovanie je naplánované na júl, august.“

Posledná komunikácia smerom k občanom z júna vytýčila termín realizácie na september: „Mesto plánuje realizovať VDZ parkovacích miest v septembri 2018.“ Nakoniec sa dočkali obyvatelia Lichardovej ulice o niečo skôr oproti poslednému stanovenému termínu, a zdanlivo jednoduchý úkon namaľovania vodorovného dopravného značenia bol prevedený približne do 10 mesiacov od prevedenia prvotnej požiadavky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu