Horskí záchranári riešili v Malej Fatre cez víkend uštipnutie hadom aj poranenie členka


Foto: Horskí záchranári riešili v Malej Fatre cez víkend uštipnutie hadom aj poranenie členka

Víkendové počasie v Žiline a Malej Fatre vylákalo na hory množstvo turistov, ktorí sa vydali zdolávať turistické trasy známeho pohoria. Horskí záchranári museli počas víkendu vážnejšie zasahovať dvakrát, v podvečerných hodinách v sobotu si občianka Francúzska poranila členok na trase z Chaty na Grúni smerom do Vrátnej. Turistka skončila s pomocou záchranárov v žilinskej nemocnici.

„Počas zostupu si 61 – ročná turistka z Francúzska poranila členok a nebola schopná samostatne pokračovať. Na pomoc jej odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra, ktorí zranenej žene na mieste poskytli prvú pomoc a ošetrenie. Následne ju pomocou nosidiel transportovali do Vrátnej, kde bola odovzdaná posádke RZP a dopravená do nemocnice v Žiline,“ uviedli horskí záchranári na svojom webe.

Zdroj: Horská záchranná služba - hzs.sk

V nedeľu museli príslušníci HZS zasahovať opäť, pomáhali šesťročnému chlapcovi po uštipnutí hadom. Incident sa stal na turistickom chodníku zo sedla Pod Rozsutcom do obce Biela. Otec okamžite po uštipnutí kontaktoval záchranárov, tí mu smerovali naproti, zatiaľčo niesol syna na ramenách. Následne ich oboch terénnym vozidlom transportovali k sanitke a tá ich odviezla do nemocnice.

„Po uštipnutí chlapca ho  otec niesol na ramenách a záchranári im smerovali oproti. V obci Biela na dohodnutom mieste ich čakala posádka RZP, ktorých záchranárov  zobrali horskí záchranári do  služobného terénneho vozidla a spoločne smerovali oproti rodine. Po stretnutí rodiny so záchranármi bola chlapcovi poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a terénnym vozidlom bol transportovaný k vozidlu RZP, ktoré ho previezlo do nemocnice v Dolnom Kubíne,“ dodali záchranári k akcii.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba - hzs.sk