Intenzívne lejaky poškodili viaceré cesty v Žilinskom kraji, na Orave hrozil zosun svahu


Foto: Intenzívne lejaky poškodili viaceré cesty v Žilinskom kraji, na Orave hrozil zosun svahu
Galéria: 5 fotiek
Foto: V Ľubeli došlo k zosunu krajnice cesty. Zdroj: ŽSK

Intenzívne dažde, ktoré  sužujú Slovensko posledné dni, poškodili aj viaceré cesty v Žilinskom kraji. Mimoriadna situácia bola v liptovskej obci Ľubeľa, zaplavené cesty potrápili aj Oravu. Vo štvrtok (19.7.2018) zasadal na Liptove krízový štáb.

V dôsledku dlhotrvajúceho dažďa a zvýšených vodných prietokov v posledných dňoch dochádzalo na ceste v Ľubeli k splavovaniu krajnice, následne došlo k čiastočnému odtrhnutiu svahu i samotných zvodidiel. Tým sa zúžil prejazdný profil na ceste (III/2327) a hrozilo väčšie narušenie až zrútenie svahu z dôvodu možného narušenia konštrukčných vrstiev.

„Zosuvom je bezprostredne ohrozená jediná prístupová cesta k rodinným domom nachádzajúcim sa v blízkosti vodného toku Kľačianka. Z tohto dôvodu je nutné vykonať bezodkladné stavebné a technické opatrenia,“ povedal podpredseda ŽSK Igor Janckulík.

K zaplaveniu ciest došlo aj medzi Vitanovou a  Oravicami najmä v dôsledku upchania priepustov zvyškami, ktoré zostali po ťažbe dreva.

„Situácia na viacerých úsekoch si vyžaduje okamžité riešenie. Správa ciest ŽSK už začala s prácami, osadilo sa zvislé dopravné značenie. Teraz sa musí vyhodnotiť rozsah škôd a pripravujú sa podklady na verejné obstarávanie, aby sa mohlo začať s opravami,“ dodala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj