Brusel vyzýva ľudí aby hlasovali v online dotazníku: Ponechať striedanie času, letný alebo zimný?


Foto: Brusel vyzýva ľudí aby hlasovali v online dotazníku: Ponechať striedanie času, letný alebo zimný? Foto: ilustračné

Europoslanci hlasovali o zrušení striedania zimného a letného času ešte začiatkom tohto roka. Diskusia okolo tejto témy je však stále otvorená a kompetentní ešte presne nevedia, ako rozhodnúť. Európska komisia preto dala možnosť všetkým Európanom, aby vyjadrili svoj názor v hlasovaní.

Letný, zimný alebo striedanie času?

V hre sú stále tri možnosti. Prvou je zachovanie striedania zimného a letného času tak ako doteraz. Druhou je ponechanie zimného času, počas ktorého by v lete začalo svitať už okolo 03:00 hod. a stmievalo by sa okolo 20:30 hod. Tretia možnosť, ktorá sa zatiaľ najviac všetkým pozdáva, je ponechanie letného času. To by znamenalo, že v zime by svitalo až okolo 08:00 hod. a slnko by zapadalo niekedy o 17:30 hod.


Eurokomisia preto teraz žiada verejnosť o pomoc formou celoeurópskeho hlasovania. Do hlasovania sa môže zapojiť každý občan EÚ, ktorý vyplní online dotazník najneskôr do 16. augusta 2018. Tento dotazník je dostupný vo všetkých úradných jazykoch štátov EÚ.

Hlasovať môžete na tejto adrese: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements

Po otvorení stránky si je potrebné v pravej časti prepnúť jazyk na Slovenský a následne vyplniť jednotlivé polia s povinnými informáciami. Výsledky celoeurópskeho hlasovania budú neskôr zverejnené.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu