Na Farských schodoch pribudol zákaz vjazdu cyklistom, kvôli bezpečnosti musia bicykel odtlačiť


Foto: Na Farských schodoch pribudol zákaz vjazdu cyklistom, kvôli bezpečnosti musia bicykel odtlačiť

Cyklistov prechádzajúcich cez Farské schody obmedzí nová dopravná značka. Pred niekoľkými dňami ju osadilo mesto v rámci projektu organizácie dopravy v pešej zóne. Ide o zákaz vjazdu cyklistom, ktorý sa nachádza v jednom smere, a to zhora - dole. V opačnom smere môžu jazdiť tak ako doteraz. 

K osadeniu zákazu pristúpilo mesto z dôvodu zvýšenia bezpečnosti chodcov. Mnohí cyklisti sú totiž zvyknutí jazdiť cez Farské schody v smere na Hlinkovo námestie rýchlo, čím ohrozujú peších. Sú známe prípady, kedy došlo k rôznym kolíziám a nebezpečným situáciám. 

Dôležitá je bezpečnosť kočíkov, detí a starších ľudí

„Je to bezpečnostné opatrenie vzhľadom na vysokú koncentráciu osôb (detí, kočíkov, starších ľudí), ktorí prechádzajú cez Farské schody a dochádza tak ku kolíziám s cyklistami, ktorí jazdia rýchlo, nebezpečne a hlavne neohľaduplne voči ostatným chodcom. Toto obmedzenie platí len zo strany Farskej uličky, pretože opačným smerom cyklisti nedosahujú vysokú rýchlosť,“ informoval Pavol Čorba z Odboru tlačového a zahraničných vecí.

Podľa súčasne platného VZN majú cyklisti zákaz jazdiť v pešej zóne na hornej časti historického centra, teda v uliciach okolo Mariánskeho námestia a na samotnom Mariánskom námestí.


„Tento zákaz je navrhovaný na zrušenie v prípade schválenia nového VZN o dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta. Chceme týmto cyklistom povoliť legálne jazdiť po uliciach v centre mesta avšak musia byť ohľaduplní,“ dodal Čorba.

Osadenie podobných značiek sa na iných miestach v historickom centre neplánuje

V rámci historického centra mesta sa zatiaľ neplánuje osadenie ďalších zákazových značiek pre cyklistov. Tento konkrétny zákaz vychádza podľa vyjadrení mesta zo skúseností, ktoré hovoria o vysokom počte kolíznych situácii na Farských schodoch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu