Lietavský hrad bude čoskoro osvetlený, v týchto dňoch sa pracuje na elektrickej prípojke


Foto: Lietavský hrad bude čoskoro osvetlený, v týchto dňoch sa pracuje na elektrickej prípojke Foto: Facebook Hrad Lietava

Združenie na záchranu Lietavského hradu začalo v pondelok 9. júla s prvými prácami na vybudovaní elektrickej prípojky. Zavedenie elektriny nielen že pomôže dobrovoľníkom, ktorí hrad postupne obnovujú, ale predovšetkým umožní nasvietenie expozičných priestorov. Pri prácach sa navyše nebudú musieť využívať elektrocentrály na pripojenie elektrických spotrebičov ako sú vŕtačky či miešačky.

Projekt s názvom „Osvietený hrad“ postupne naberá reálnu podobu. Elektrina bude na hrade Lietava zavedená najmä vďaka podpore sponzorov. Združeniu sa na vybudovanie prípojky podarilo vyzbierať takmer 30 000 eur. 

Elektrická prípojka s dĺžkou 800 metrov bude podľa projektu vedená v náročnom teréne, nenaruší však príjemné prostredie v okolí hradu. V celej dĺžke bude totiž uložená v zemi. Prvé práce začali len nedávno a to výkopmi v strmom teréne priamo na úpätí brala hradu.

Slávnostné spustenie elektriny na hrade Lietava je naplánované na sobotu 18. augusta. V tento deň bude prebiehať aj celoslovenská akcia s názvom Noc hradov a zrúcanín.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu