Starý železničný tunel v Kraľovanoch je na predaj, vyvolávacia cena je takmer 114-tisíc eur


Foto: Starý železničný tunel v Kraľovanoch je na predaj, vyvolávacia cena je takmer 114-tisíc eur
Galéria: 8 fotiek

Železnice Slovenskej republiky zverejnili ponukové konanie, ktorého predmetom predaja je starý železničný tunel. Stavba sa nachádza medzi Kraľovanmi a Šútovom, viac ako stotridsaťročná stavba by tak v najbližších dňoch mohla zmeniť majiteľa. Tunel má viacúčelové využitie.

Ako sa píše v inzeráte, ide o objekt starého kraľovanského tunela z roku 1871 (svetlá výška 5,60 m, svetlá šírka v strede profilu cca 5,15 m, dĺžka 408 m), situovaného v oblúku s polomerom 380 m na bývalej Košicko-Bohumínskej železnici, v úseku medzi žel. stanicami Turany a Kraľovany, v lokalite Sokol, medzi korytom Váhu. 



Tunel je v súčasnosti v užívaní právnickej osoby na základe nájomnej zmluvy do roku 2025. Po zmene vlastníctva nesmie byť využívaný na účely ohrozujúce železničnú prevádzku a stabilitu susedného tunela Kraľovanský I. Objekt si vzhľadom na technický stav vyžaduje rekonštrukciu.

Vyvolávacia cena je 113 800 eur bez DPH a ponuky je možné doručiť najneskôr do 6. augusta 2018. Verejnosť diskutuje o tom, kto a ako by dokázal takýto objekt v budúcnosti využiť. Ľudí v súčasnosti podobné miesta lákajú, radi ich preskúmavajú. Táto aktivita sa označuje pojmom Urban exploration (skratka UrbEx) a videá z nej sú populárne aj na sociálnych sietiach.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu