Je Žilina mestom pre peších? Projekt CityWalk má pomôcť zlepšiť mobilitu aj v našom meste


Foto: Je Žilina mestom pre peších? Projekt CityWalk má pomôcť zlepšiť mobilitu aj v našom meste

Mesto Žilina sa, ako každé väčšie mesto v súčasnosti, potýka s nárastom individuálnej automobilovej dopravy. Už z pôvodného územného plánu Źiliny, ktorý v rou 1968 navrhol architekt Antoním Stuchl, pritom vyplýva, že Žilina je koncipovaná najmä s ohľadom na dostupnosť peších ciest a námestí.

Zlepšovanie trvalo udržateľnej mestskej mobility patrí medzi hlavné ciele predstaviteľov aj odborníkov v meste, keďže poskytuje množstvo benefitov. Zníženie emisií, zvýšenie bezpečnosti, zlepšenie sociálnej interakcie medzi obyvateľmi aj zníženie individuálnych nákladov. Nemožno opomenúť ani zdravotné výhody.

Podpora aktívnych foriem dopravy - teda pešej a cyklistickej, sa stáva čoraz väčšou prioritou aj s ohľadom na časté dopravné zápchy v centre Žiliny. K zatraktívneniu pešej formy dopravy je však nutné reflektovať pripomienky tých, ktorí denne tento spôsob dopravovania sa medzi miestami využívajú.


Je známe, že využívanie chodníkov ovplyvňuje aj stav verejných priestorov. K zlepšeniu podmienok pre chôdzu v Žiline by mali prispieť projekty v rámci Interreg, ktoré rieši Žilinská univerzita v Žiline rieši v spolupráci s mestom Žilina.


Cieľom projektu CityWalk je znižovať emisie, hluk a zvýšenie bezpečnosti miest tým, že zlepšuje kľúčové podmienky pre chodcov. Výsledkom by mali byť okrem zvýšenia povedomia aj návrhy na regulácie a výstavbu novej infraštruktúry. K jej naplneniu sú potrebné informácie od chodcov, ktorí v Žiline pravidelne chodia. Pomôcť môžete vyplnením dotazníkov.

„Pripravili sme dva krátke dotazníky. Ten prvý je zameraný na strategické riešenia – kľúčové podmienky pre pešiu dopravu a návrhy na jej zlepšenie. Druhý dotazník sa týka bezpečnosti, pohodlnosti a príťažlivosti peších komunikácií a možnosti využitia verejnej dopravy,“ uvádzajú predstavitelia Katedry cestného staviteľstva Stavebnej fakulty na webe Žilinskej univerzity v Žiline. Dotazníky môžete vyplniť nižšie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu