AKTUÁLNE: Komunálne voľby sa budú konať 10. novembra 2018


Foto: AKTUÁLNE: Komunálne voľby sa budú konať 10. novembra 2018 Foto: ilustračné

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR) Andrej Danko dnes vyhlásil voľby do orgánov samosprávy obcí, deň ich konania určil na sobotu 10. novembra 2018. Pôvodne sa špekulovalo, že by komunálne voľby mohli pripadnúť na jednu z prvých dvoch novembrových sobôt, nakoniec zvolil Danko neskorší dátum.

Predseda NR SR zároveň určil lehotu na utvorenie miestnych volebných komisií do 11. septembra 2018 a lehotu na ich prvé zasadanie do 18. septembra 2018. V Žiline budeme voliť jedného primátora a 31 komunálnych poslancov v ôsmich volebných obvodoch.

Zastúpenie jednotlivých mestských častí Žiliny v obvodoch sa zmení, nové rozloženie odhlasovali poslanci na poslednom riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline. Zákon o viacmandátových volebných obvodoch totiž určuje, aby bol počet poslancov pomerný k počtu obyvateľov.



O post primátora mesta Žilina sa uchádzajú oficiálne zatiaľ dvaja kandidáti - obaja nezávislí a obaja súčasne poslanci mestského zastupiteľstva. Prvý ohlásil kandidatúru Peter Fiabáne, krátko na to aj Martin Kapitulík. Súčasný primátor Igor Choma opakovane potvrdil, že o tretie funkčné obdobie nemá záujem.

Predpokladá sa, že kandidátom na primátora by mohol byť aj viceprimátor Patrik Groma, zatiaľ však oficiálne uchádzanie sa o tento post neoznámil. Zber podpisov pod jeho kandidatúru už prebehol počas Staromestských slávností v Žiline. Medzi ďalšími menami, s ktorými oslovovali anketári v telefonickom prieskume Žilinčanov, boli poslanci Ľudmila Chodelková a Štefan Zelník.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu