V 5. ročníku Pochodu po stopách hrdinov z Osvienčimu do Žiliny prejdú dobrovoľníci 130 kilometrov


Foto: V 5. ročníku Pochodu po stopách hrdinov z Osvienčimu do Žiliny prejdú dobrovoľníci 130 kilometrov Foto: upn.gov.sk

Už piaty ročník Memoriálu Vrba Wetzler, ktorým si účastníci pripomínajú útek odvážnej dvojice z koncentračného tábora v Osvienčime, má tento rok dva termíny. Trasu úteku väzňov Rudolfa Vrbu, rodným menom Waltera Rosenberga, a Alfréda Wetzlera, ktorí v Žiline podali svedectvo o hrôze plynových komôr, kopírujú účastníci Pochodu po stopách hrdinov.

Dvojicu za ich odvážny čin pred niekoľkými dňami vyznamenalo aj mesto Žilina, In memoriam im bola udelená Cena mesta Žilina. Celý záznam ich svedectva, ktorý sa nazýva Osvienčimská správa, si môžete prečítať v archívoch Ústavu pamäti národa.


Približne 130 kilometrov prejdú pochodujúci za 6 dní, vrátane jedného odpočinkového, zastavenia sú rozmiestnené na miestach popísaných v knižných pamätiach utečencov. Pre veľký záujem sa koná tento rok Memoriál Vrba Wetzler v dvoch termínoch, júlový začal v Brzezinke 1.7. a končí zajtra na stanici v Skalitom.

V roku 2014 umiestnil sochár Fero Guldan na slovensko-poľskej hranici, v mieste jej prekročenia väzňami, železobetónový pamätník. V tubuse obsahuje vloženú 32-stránkovú Osvienčimskú správu. Betónovú časť zdobia nápisy “Oświęcim – Žilina, August 13. – 19. 2014” a “VRBA–WETZLER memorial”.


Etapy Vrba Wetzler Memorial:

1. Brzezinka (Auschwitz II – Birkenau) – Pisarzowice
2. Pisarzowice – Magurka Wilkowicka
3. Magurka Wilkowicka – Węgierska Górka
4. Węgierska Górka – odpočinkový deň
5. Węgierska Górka – Zwardoň
6. Zwardoň – Skalité, odkiaľ sa pokračuje vlakom do Žiliny

Účastníkov pochodu privíta pri pamätníku na hranici županka Erika Jurinová, ktorá k dielu pripevní železnú kyticu, takisto od Fera Guldana. Následne bude pokračovať s putujúcimi do Skalitého. Večer čaká účastníkov program v Novej synagóge.

„Som oravskými kopcami odchovaná turistka a ani diaľkové trasy mi nerobia problém, moja symbolická účasť na tomto pochode však nemá športové pozadie. V dobe, keď naša spoločnosť akoby stále nebola zjednotená v náhľade na vojnové tragédie, považujem za osobitne dôležité, aby sme vydávali jasné signály o tom, komu patrí naša úcta a pieta a s čím sa nemožno nikdy zmieriť. Práve preto budem v sobotu o desiatej čakať pri pamätníku tých, ktorí vedia aj takýmto spôsobom prejaviť svoju empatiu a súcit,“ zdôraznila Jurinová.

K pochodujúcim sa môžu pri pamätníku v sobotu pridať aj ďalší záujemcovia. Záverečná etapa 130 kilometrového pochodu skončí na železničnej stanici v Skalitom, odkiaľ sa pútnici prevezú vlakom do Žiliny – presne tak, ako sa to udialo v roku 1944. Pre veľký záujem sa bude pochod z Oswienčimu do Žiliny konať aj v auguste.

„Aj tým, ktorí sa spomienkového pochodu nezúčastnia, sa určite oplatí pamätník na slovensko - poľskom pomedzí v našom kraji navštíviť. Pripomína nám jeden z mnohých inšpirujúcich príbehov z našich dejín, ktorými nám statoční predkovia dláždili cestu k lepšiemu spravodlivejšiemu  svetu,“ uzavrela Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj