Zlodeji dokážu načítať údaje z kľúčov od áut a ľahko ich ukradnúť, dá sa brániť jednoduchým trikom


Foto: Zlodeji dokážu načítať údaje z kľúčov od áut a ľahko ich ukradnúť, dá sa brániť jednoduchým trikom Foto: ilustračné / pixabay.com

Na Slovensku sa pred necelými dvomi rokmi rozbehla na sociálnej sieti Facebook skupina, ktorá sa zaoberá hľadaním ukradnutých áut. Počet členov skupiny narastá veľmi rýchlym tempom. Ľudia prejavujú záujem pomáhať osobám poškodeným krádežami. Slováci si tak vďaka skupine s názvom Hľadá sa Auto-Krádeže automobilov hľadajú kradnuté autá  sami. Autori projektu založili „jednotku“ HAKA, majú vlastnú aplikáciu a výsledkom ich činnosti sú aj prvé nájdené autá.

Zverejňovanie žiadostí o pomoc pri pátraní má jasné pravidlá. Pred schválením dostane člen skupiny návod, ako má žiadosť vyplniť a aké dáta sú potrebné na jej zverejnenie. Po schválení a zverejnení žiadosti sa začína pátranie. Skupina má vyše 100 000 členov, ktorí hneď dostanú upozornenie o novej krádeži. 

V skupine bolo dnes zverejnené video, ktoré má pomôcť ľuďom vlastniacim auto s bezkľúčovým štartovaním. Internetom sa v totiž poslednej dobe šíria správy, že zlodeji áut dokážu načítať kľúč od vozidla aj na diaľku a potom jednoducho naštartovať bez fyzickej prítomností kľúča v aute. Kým teda majiteľ vozidla nakupuje v obchode, jeden z dvojice zlodejov mu kľúč môže z bezpečnej vzdialenosti skopírovať a následne druhý zlodej môže s autom do pár sekúnd odísť.

Skupina Hľadá sa Auto-Krádeže automobilov preto radí, ako sa dá jednoducho ochrániť pred zlodejmi. Stačí na to obyčajné púzdro, ktoré bežne mnohí používajú proti odpočúvaniu mobilného telefónu. Dá sa zakúpiť kdekoľvek na internete a telefón po vložení do neho úplne stratí signál. Využívajú ho najčastejšie podnikatelia, práve ako prevenciu pred odpočúvaním.


Kľúč od auta neustále vysiela signál, ktorý sa zlodeji snažia zachytiť. Ak vložíte kľúč do púzdra, nebude možné ho skopírovať na diaľku a zlodeji tak stratia šancu s autom odísť. V priebehu dnešného dňa otestovali toto púzdro na dvoch vozidlách - v prvom prípade pri značke Audi a v druhom pri značke Ford. Pri oboch pokusoch auto nebolo možné naštartovať, čo znamená, že púzdro blokuje akýkoľvek signál z kľúča.

Pozrite si krátke video.

Pozrite si aj video, ktoré zachytáva krádež auta spred rodinného domu, pričom zlodeji zachytili signál z kľúča pomocou pripraveného zariadenia až z interiéru budovy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu