Podporu pre mnohodetné rodiny v Žiline schválili poslanci opäť, prelomili veto primátora Igora Chomu


Foto: Podporu pre mnohodetné rodiny v Žiline schválili poslanci opäť, prelomili veto primátora Igora Chomu Foto: ilustračné - pixabay.com

Podpora pre rodiny so štyrmi a viac deťmi v Žiline dostala zo strany poslancov opäť zelenú, financie vo výške 20-tisíc eur schválili poslanci pomerom hlasov 20 ZA a 6 ZDRŽALO SA. Pôvodný návrh na aprílovom rokovaní Mestského zastupiteľstva schválili poslanci tiež, primátor uznesenie nepodpísal. Dôvodom bola podľa jeho názoru protiprávnosť.

Jednorazový príspevok vo výške maximálne 50 eur na jedno dieťa pre štvor a viacdetné rodiny bude možné poskytnúť na konkrétne účely, napríklad účasť na lyžiarskom kurze. Obecne je možné preplatiť náklady spojené s navštevovaním vybraných vzdelávacích inštitúcií, účasťou na školských aktivitách alebo cestovaním do školy v podobe cestovného v mestskej hromadnej doprave v Žiline.

Primátor pri nepodpísaní argumentoval, že mesto Žilina nemôže vyplácať dotácie fyzickým osobám a podpísaním či plnením uznesenia by mohlo dôjsť k porušeniu zákona. Návrh pritom kopíruje roky fungujúci model v Bratislave, čo priznal aj samotný predkladateľ.


„Materiál som skopíroval z podkladov hlavného mesta Bratislavy, kde to funguje, tak nepredpokladám, že by bol protizákonný,“ reagoval na pripomienky niektorých kolegov poslanec Miroslav Sokol. Na poskytnutie finančného príspevku nebudú mať rodiny právny nárok.

Žiadosti bude posudzovať pracovná skupina vymenovaná primátorom mesta Žilina v zložení dvaja úradníci a jeden zástupca z každého poslaneckého klubu. Pôvodne malo mnohodetným rodinám v tomto roku smerovať 40-tisíc eur, pre časové zdržanie schvaľovania návrhu však poslanec Sokol upravil predloženú sumu na polovicu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu