Vedenie mesta Žilina chce po odstúpení predstavenstva zachrániť extraligu vo vlastnej réžii


Foto: Vedenie mesta Žilina chce po odstúpení predstavenstva zachrániť extraligu vo vlastnej réžii Foto: TS Mesto Žilina

Včera sme vás informovali o tom, že predstavenstvo MsHK Žilina po necelom mesiaci odstúpilo zo svojich funkcií. Dôvodom bolo deklarované nenájdenie finančných prostriedkov, a to napriek tomu, že poslanci sa v pondelok uzniesli na riešení situácie a zastupiteľstvo odsúhlasilo snahu nájsť potrebné finančné prostriedky.

Zo stanoviska Petra Durmisa vyplýva, že na včerajšej pracovnej porade nedošlo k dohode ohľadom poskytnutia dotácie vo výške 540-tisíc eur. Jej súčasťou mala byť aj finančná injekcia na vyrovnanie dlhov po starom vedení. Len na záväzkoch voči hráčom a funckionárom je klub dlžný sumu približne stotisíc eur. Ako dodal Durmis, mesto podľa členov predstavenstva predkladalo nesystematické riešenia:

„Návrhy, ktoré predkladalo vedenie mesta, nemali podľa nás absolútne žiadny koncepčný a systematický základ pre normálny a transparentný chod spoločnosti, s ktorým by sme sa boli schopní stotožniť. Z tohto dôvodu sme sa, po pracovnom stretnutí s primátorom, tak ako som avizoval, rozhodli vzdať sa funkcií v predstavenstve spoločnosti.“

Radnica vidí iný výsledok včerajšieho stretnutia, dnes sa stretli zainteresovaní opäť

Žilinský primátor Igor Choma však situáciu vidí inak, podľa jeho slov v utorok došlo k dohode o uvoľnení finančných prostriedkov. Z odstúpenia všetkých členov predstavenstva je prekvapený.

„Situácia je naozaj vážna, no chcem verejne deklarovať, že určite nechceme dopustiť, aby niekto zarezal žilinský hokej. Svoju dôveru sme vložili do predstavenstva na čele s pánom Durmisom, s ktorým sme v utorok férovo rokovali. Dohodli sme sa a záver bol taký, že mesto uvoľní finančné prostriedky pre klub. Na moje veľké prekvapenie sa však členovia predstavenstva po rokovaní pred médiami teatrálne vzdali svojich mandátov,“ ozrejmil Choma.

Vedenie mesta sa tak teraz na vlastnú päsť pokúsi zachrániť licenciu, o ktorú by mal klub požiadať do 29. júna, teda za dva dni. V tejto veci preto žilinská radnica oslovila aj šéfa spoločnosti Pro-Hokej Richarda Lintnera a primátor ho informoval o tom, že MsHK Žilina má splnené všetky podmienky, novovzniknuté dovysporiadava v priebehu týždňa tak, aby nič nebránilo tomu, aby bola klubu pre budúci rok udelená licencia.

Poslancov teraz čaká mimoriadne zasadnutie, na ktorom budú opäť rozhodovať o ďalšom osude extraligy v Žiline. Primátor vyjadril presvedčenie, že žilinskému hokeju bude na chod stačiť nižšia suma ako spomínaných 540-tisíc eur. Poslanci budú musieť zvoliť aj nové vedenie predstavenstva.


Nový návrh s nižšou sumou financovania chodu klubu počas sezóny

Žilinský primátor ponúka miesta vo vedení aj opozičným poslancom, z minulosti však vyplýva, že o posty v takto náročnej a vypätej situácii nie je záujem. Otázkou stále zostáva, ako sa k turbulentným zmenám postavia samotní hráči, z ktorých časť trénuje bez zmlúv.

„Dám do zastupiteľstva návrh na úrovni 160 tisíc eur (za Tipsport) plus sumu potrebnú na vyrovnanie záväzkov hráčom, ktoré nerozumne uznalo vedenie práve včera odstúpivšie. Poslanci budú musieť rovnako zvoliť nové orgány spoločnosti MsHK a.s.. Potrebujeme nové zloženie predstavenstva i dozornej rady, ktoré bude vedieť postaviť žilinských Vlkov na nohy a nevzdá sa hneď pri prvej prekážke a predvolebných intrigách, ktorých bude ešte neúrekom. Rád by som ponúkol miesta v týchto orgánoch aj opozičným, či nezávislým poslancom.“ dodal Choma.

Záväzky voči hráčom sa týkajú platieb za odohrané zápasy a v prípade funkcionárov za odvedenú prácu, napríklad za mesiac marec neboli hráčom vyplatené odmeny podľa vopred dohodnutej zmluvy.

V princípe teda ide o plat za odvedenú prácu podľa písomne odsúhlasenej vzájomnej dohody, na ktorú majú hráči aj funkcionári nárok vzhľadom na to, že svoju časť zmluvy dodržali. Klub by musel, v prípade ak chce byť korektným zmluvným partnerom v očiach verejnosti, tieto záväzky uhradiť bez ohľadu na to, či by v Žiline bola alebo nebola extraliga.

„Ako poslanec som už dlhodobo upozorňoval, že mesto má v princípe len tri možnosti. Buď klub predať súkromnému partnerovi, alebo, ak mesto chce, aby zostal mestským, nemôže sa tváriť, že sa dá hokej hrať zadarmo. Musí ho potom okrem sponzorov dofinancovať. Alebo potom už len tretia možnosť, keď ho nechce financovať, musí ho dať do likvidácie. Ak ale mesto odmietne financovať hokejový klub, aj keď tvrdí, že ho chce udržať, posiela ho rovno do likvidácie a to už je parketa pre právnika nie doktora medicíny,“ doplnil Durmis dôvody, pre ktoré abdikoval.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu