ROZHOVORY S KANDIDÁTMI - Martin Barčík


Foto: ROZHOVORY S KANDIDÁTMI - Martin Barčík

Pred komunálnymi voľbami 2014 prinášame sériu rozhovorov realizovaných prostredníctvom e-mailovej komunikácie. Všetkých kandidátov sme oslovili na 2 kontakty,  ktoré sme našli. Svoje odpovede zaslalo 7 kandidátov, ktorých rozhovory vám postupne prinesieme. Každý kandidát dostal 10 rovnakých otázok plus jednu špeciálnu, ktorá bola viac osobná. V poradi štvrtým kandidátom je Martin Barčík.

Meno: Martin Barčík, Mgr.
Vek: 41
Rodinný stav: ženatý
Počet detí: 1
Zamestnanie: mediálny manažér, krajský poslanec


1. Predstavte nám Vašu základnú víziu smerovania Žiliny pre najbližšie 4 roky. Aké sú najpodstatnejšie piliere Vášho volebného programu? Aké kvality a zmeny chcete občanom Žiliny ponúknuť?

Veľmi ma mrzí, že je naše mesto spustnuté, nerozvíja sa. Každý deň sa stretávam s ľuďmi, ktorí sú zo súčasného stavu v Žiline smutní a frustrovaní. Aj preto som sa rozhodol kandidovať na primátora. Žilina potrebuje zmenu.  Som odhodlaný svojou prácou dokázať, že sa dá mesto spravovať lepšie a najmä naplno, nie len pár dní pred voľbami. Najdôležitejším pilierom môjho programu je osobný kontakt so Žilinčanmi. Dlhodobo sa s obyvateľmi nášho mesta stretávam, počúvam ich názory a riešim ich problémy. Napokon, celý môj program, vznikol na základe priamej komunikácie so Žilinčanmi. Svoje záväzky som spečatil aj podpisom Richtárskej prísahy. Znížim daň z nehnuteľností, zabezpečím miesto v škôlke pre každé dieťa a viac peňazí do našich škôl, postavím športovú halu, zmodernizujem športoviská  pri každej škole, vrátim seniorov do centra mesta, vytvorím a presadím projekt čistejšieho, kultúrnejšieho a bezpečnejšieho mesta, vybudujem 2000 bezplatných parkovacích miest a cyklotrasy, mestské  byty budú prideľované transparentne. Tam to však nekončí, celý môj program nájdete na www.martinbarcik.sk. S pokorou sa budem uchádzať o hlasy Žilinčanov a urobím všetko preto, aby naše mesto chytilo druhý dych. Máme právo na kvalitnejší život v krajšom a lepšom meste. Žilina má naviac! 
   
2. Pri otázke vízií je nutné pozrieť sa aj na financovanie prísľubov, ktoré ponúkate voličom. Má Žilina dostatok zdrojov pre realizáciou vašich nápadov? Z akých zdrojov by ste chceli pokryť Vaše prísľuby voličom?

Nechceme hrať baráž, ale extraligu. Finančné zdroje sú, len ich treba efektívne využívať. Mesto má nezanedbateľný rozpočet a sú aj ďalšie možnosti. Veľké rezervy sú v čerpaní eurofondov a vo výbere daní. To sa v plnej nahote ukázalo napríklad pri terasách v centre mesta. Dane sa nastavili (primátor Choma ich zdvojnásobil) tak, že dramaticky klesol príjem mesta a centrum vyzeralo ako autokemping, keďže namiesto terás ľudia sedeli len pod slnečníkmi. Dane z nehnuteľností primátor zvýšil na štvornásobok, dnes Žilinčanov exekuuje, nevie sa k daniam dostať, lebo ľudia na to jednoducho nemajú. Takýchto príkladov je viac. Takisto eurofondy, realizovali sa projekty, ktoré boli v zásobníku štyri roky, zaspalo sa. Z eurofondov sa mohlo všeličo prefinancovať.  Obnova vozového parku dopravného podniku sa niekde riešila cez peniaze z Bruselu, my máme na krku nový 7 miliónový úver. Netreba zabúdať ani na to, že Žilina ako krajské mesto a významný dopravno-obchodný uzol má obrovský potenciál, ktorý sa málo využíva a súvisí to aj s ekonomikou mesta. A predovšetkým dôležité je riešiť veci koncepčne – celé  štyri roky, nielen tri mesiace pred voľbami. Riešenia na poslednú chvíľu bývajú nekvalitné a predražené.

3. Aká je Vaša politická orientácia a s koho podporou kandidujete?  Máte vo Vašom tíme odborníkov na vybrané problémy?

Som spoločným kandidátom stredopravej koalície, ale ja ako kandidát na primátora nie som členom politickej strany. Podarilo sa nám spojiť širokú koalíciu, ktorú tvorí SIEŤ, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, Most/Híd a OKS. Podporuje ma aj komunita športov (CVČ Žirafa), ľudia z tretieho sektora, priatelia z nadácie Krajina harmónie, Stanice a viaceré významné osobnosti Žiliny.  Ich podporu si veľmi vážim. Mám za sebou tím odborníkov, spolu sme pripravení plnohodnotne spravovať Žilinu a posunúť naše mesto na vyššiu úroveň tak z ekonomického hľadiska, ako aj z hľadiska kvality života.  Žilina sa stane lepším miestom pre život.

4. Predstavte nám v stručnosti, z čoho pozostáva Vaša kampaň. Z čoho je financovaná?

Moja kampaň pozostáva najmä z osobného kontaktu. To je to najdôležitejšie.  S mojim tímom sme denne v uliciach, na námestiach, v mestských častiach, v lesoparku alebo na Vodnom diele.  Samozrejme komunikujeme aj cez médiá a reklamné nosiče. Kampaň je financovaná z mojich úspor a z finančnej podpory ľudí, ktorí kandidujú na poslancov a chcú zmenu. Veľa aktivít riešime cez dobrovoľníkov, ktorým by som sa chcel aj tou cestou srdečne poďakovať. 

5. Ako sa staviate k dlhu Žiliny a ktoré konkrétne kroky by ste realizovali pre jeho zníženie?

Predovšetkým by som prestal so skrytým zadlžovaním, čo robí súčasný primátor, ktorý takto naše mesto zadlžil o takmer 14,5 milióna EUR bez toho, aby o tom Žilinčania vedeli.  Ak sa zoberie úver, tak je jedno či ide o mestskú organizáciu alebo mesto. Tie peniaze idú zo spoločnej peňaženky.  V žiadnom prípade by som neuznal záväzky, ktoré nie sú v účtovníctve mesta ani v účtovníctve ministerstva čo sa nedávno stalo v súvislosti so záväzkami štátu súvisiacich s automobilkou Kia. Žilinčania možno ani netušia, že sa takto mesto zadlžilo o ďalších 4,5 milióna eur. S dlhovou službou mesta treba zaobchádzať zodpovedne. 

6. Aké riešenie navrhujete v prípade Športovej haly na Bôriku a budovy na Karpatskej ulici?

Na Karpatskej ulici nám vďaka nezáujmu súčasného vedia mesta o šport vyrástol “Strašidelný hrad“ číslo 2.“ Z nebezpečného miesta pri základnej škole chcem urobiť kvalitné športové centrum, tak ako to odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo.  Dostavba športového centra na Karpatskej je jedným z hlavných bodov môjho programu. Športová hala je tvrdší oriešok. Hala nie je v majetku mesta, treba ju najskôr získať, potom opraviť a vymyslieť model jej prevádzkovania. To sa však nedá realizovať z peňazí mesta, možnosťou sú eurofondy. 

7. Ktoré tri problémy najviac trápia Žilinčanov? Aké navrhujete ich riešenie?

Ťažko sa vyberajú tri problémy, Žilinčanov trápi toho oveľa viac.  Jeden z najväčších problémov je parkovanie, ktoré sa absolútne neriešilo, ak neberieme do úvahy pokus o plošné spoplatnenie parkovacích miest na sídliskách, ktorý sa nám podarilo spolu s Martinom Kapitulíkom zastaviť. Parkovacie plochy sa musia budovať systematicky, nie o päť minút dvanásť. Občanom sa zaväzujem, že v prípade zvolenia vybudujem 2000 nových a bezplatných parkovacích miest. Ďalší problém je zložitejší – občan na druhej koľaji a papalášizmus. Sľubujem, že CVČ Žirafa sa vráti pod mesto, odstrčení seniori na Horný val a o byty sa bude žrebovať – skončia rozdávačky bytov za 700 eur (hovorca súčasného primátora odkúpil od mesta 2-izbový byt na Vlčincoch za iba 700 eur). Do tretice by som spomenul bezpečnosť, ktorú chcem zlepšiť systémov okrskárov, bezpečnejšími chodníkmi, priechodmi pre chodcov a osvetlenejšími ulicami.     
8. Ako sa pozeráte na prácu doterajších primátorov v Žiline?

Myslím si, že hodnotiť treba triezvo, bez emócií a s odstupom, čo je v podstate problém, keďže kandidujem a spolu so mnou aj jeden bývalý a jeden súčasný primátor. Ak dovolíte, tu budem stručný. Ján Slota reprezentuje úplne iné hodnoty ako ja, s Ivanom Harmanom som spolupracoval – dobrovoľne a rád a Igor Choma je primátor s ktorým som v priamej súťaži a chcem ho poraziť. To znamená, že o smerovaní mesta mám inú predstavu    

9. Prečo by mali voliči dať svoj hlas práve vám? Čo ponúkate oproti Vašim protikandidátom?

Som rodený Žilinčan, celý život tu žijem a pracujem. Akokoľvek to bude znieť pateticky moje mesto a ľudí v ňom mám rád. Čo sa týka praktickej roviny, mám dynamický silný tím zložený z mladých ľudí a aj zo skúsených odborníkov a mám praktické skúsenosti. Viem ako funguje mesto. Prešiel som si všetkým od piky. Ako šéf komunikácie som musel detailne poznať každý odbor na úrade a mestské organizácie. Riešil som krízové situácie, bol som na mnohých rokovaniach a neustále som sa stretával priamo so Žilinčanmi. Štyri roky, ktoré som takto prežil, považujem za veľkú výhodu.
   
10. Aké budú Vaše prvé kroky po zvolení na Radnicu?

Vysúkam si rukávy a okamžite začnem napĺňať základné body môjho programu. Začne sa koncepčne riešiť parkovanie, Žirafa sa vráti pod mesto, seniori na Horný val, do školstva pôjdu všetky peniaze, ktoré sú na to určené, začneme stavať na nohy šport, opravovať chodníky, budovať škôlky, cyklotrasy… Ale hlavne budem v Žiline makať v prospech občana, nebudem sa schovávať v Bratislave.   

Žilinak otázka: Ako bývalý hovorca mesta ste logicky spájaný s bývalým primátorom I. Harmanom. S jeho prácou možno ľudia spokojní neboli, čo sa odzrkadlilo aj vo výsledku posledných volieb. Ako hodnotíte jeho pôsobenie vy a aký ste mali vplyv na rozhodnutia bývalého primátora?

V rokoch 2007 – 2011 som prežil jedno z najzaujímavejších období vo svojom živote. Bol som pri tom, keď v Žiline na úrade vzniklo klientske centrum, kde si ľudia na jednom mieste vybavia občiansky preukaz, pas, čipovú kartu na MHD, overia si dokumenty… Dnes už je to našťastie samozrejmosťou. Byty sa začali prideľovať žrebom, robili sa parkoviská (800 miest ročne), postavila sa športová hala pri ZŠ V. Javorku, pre seniorov sa otvoril stacionár na Vlčincoch… Žilina ako progresívna samospráva zbierala ocenenia, z nepriateľa informácii sme sa prehupli do kategórie Infočin roka a ja som bol nominovaný na hovorcu roka. Samozrejme, kto robí, robí aj chyby a možno boli po dlhej ére Jána Slotu aj príliš veľké očakávania. Môj „vplyv“ na rozhodnutia bol poradný a na niektoré veci som mal aj iný názor, ale rozhodnutia sa robia v určitom čase a za určitých podmienok. Rešpektoval som to. Avšak Nikdy som nerobil niečo, za čo by som sa hanbil a aj kritici tohto obdobia musia uznať, že mesto sa k občanovi začalo správať úplne inak - tak, ako sa to má robiť medzi slušnými ľuďmi.       


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu