AKTUÁLNE: Správa zimného štadióna v Žiline prejde pod správu mestskej spoločnosti ŽILBYT


Foto: AKTUÁLNE: Správa zimného štadióna v Žiline prejde pod správu mestskej spoločnosti ŽILBYT Foto: ilustračné

Pred niekoľkými minútami schváli poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline prechod správy zimného štadióna a susednej tréningovej haly v Žiline pod mestskú správcovskú spoločnosť ŽILBYT. Na základe schváleného uznesenia bude podľa mandátnej zmluvy predstavovať mesačná odmena pre správcu 15-tisíc eur bez DPH.

Požiadavku na oddelenie správy štadióna vzniesli samotní poslanci, ktorí chceli priniesť transparentnosť do financovanie hokejového klubu. Predseda predstavenstva MsHK Žilina Peter Durmis upozornil na to, že takéto schválenie zmluvy podľa neho prinesie problémy s prechodom zamestnancov:

„Zásadným problémom je prechod zamestnancov v tejto zmluve, keďže podľa nej by dnešným schválením došlo k tomu, že zajtra dostanú zamestnanci výpovede. To nesie so sebou to, že im musíme vyplatiť odstupné a preplatiť dovolenky.“ Podľa jeho odhadov predstavuje odstupné pre zamestnancov sumu 50-tisíc eur.

Použitie príjmov z reklám by mala stanoviť ďalšia dohoda

ŽILBYT bude zároveň spravovať reklamy na ľadovej ploche a na mantineloch. Aj samotná zmluva určuje, že plochy mantinelov, ľadovej plochy a plochy na multimediálnom zobrazovači zimného štadióna môže na umiestnenie reklamy využívať mesto Žilina podľa vzájomnej dohody.


Mestská správcovská spoločnosť by mala umožniť využitie priestoru na reklamu aj mestským športovým klubom - MsHK Žilina a MsHKM Žilina. Práve tento príjem predstavuje v prípade A tímu časť prostriedkov na financovanie chodu počas sezóny.

Zvyšné priestory bude môcť využiť ŽILBYT a príjem z ich prenájmu bude jeho príjmom. Vzájomné vzťahy medzi ŽILBYT-om, mestom Žilina a dvoma hokejovými klubmi, v reklamnej oblasti upraví vzájomná dohoda, na ktorej vytvorenie vyzval primátor Igor Choma zainteresované strany.

Mesto bude mať nárok aj na využitie štadiónu raz mesačne pre usporiadanie športových alebo kultúrnych akcií. „Mesto bude oprávnené bezodplatne užívať zimný štadión v správe ŽILBYT, s.r.o. počas celej doby trvania mandátnej zmluvy za účelom organizovania športových a spoločenských podujatí (akcií), ktoré budú organizované mestom s tým, že počet uvedených podujatí nepresiahne 1 za jeden mesiac,“ uvádza schválený materiál.

Za návrh hlasovalo 24 poslancov, zdržali sa štyria.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu