AKTUÁLNE: Na Mariánskom námestí v Žiline prebieha pokus o rekord v nepretržitej resuscitácii


Foto: AKTUÁLNE: Na Mariánskom námestí v Žiline prebieha pokus o rekord v nepretržitej resuscitácii
Galéria: 28 fotiek

Dnes krátko po 11:00 hod. odštartoval na Mariánskom námestí pokus o slovenský rekord v v nepretržitej kardiopulmonálnej resuscitácii. Pracovníci Slovenského Červeného kríža školia obyvateľov, ktorí následne na pódiu na dvoch figurínach predvádzajú masáž srdca.

Prvým, kto zahájil maratón resuscitácií, je prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš (na titulnej fotografii), po ňom už prišli na rad školáci. Tí si okrem samotného pokusu o prekonanie rekordu osviežia svoje poznatky o kardiopulmonálnej resuscitácii.

MUDr. Vladimír Harinek – záchranár, ktorý počas služby tragicky zahynul pri leteckej havárii, výrazne propagoval a podporoval laickú prvú pomoc. Na jeho počesť Slovenský Červený kríž pomenoval každoročnú celoslovenskú súťaž práve po ňom

Ako na mieste uviedol aj Viliam Dobiáš, akýkoľvek zásah a snaha je lepšia než žiadna, a štandardné pravidlo 30 stlačení hrudníka a 2x dýchanie z úst do úst nemusí byť dodržané exaktne. Pri oživovaní teda ide o to prekonať strach alebo šok a hlavne sa pokúsiť človeku poskytnúť masáž srdca, aj keby ste mali stlačiť hrudník o niečo menej alebo viackrát.


Celé podujatie pokračuje aj ukážkami prvej pomoci, maskovaním realistických poranení pre verejnosť, ukážkami kanisterapie a nechýba ani detský kútik. Slávnostné otvorenie súťaže bude o 19:30 hod v Novej synagóge v Žiline. Memoriál MUDr. Vladimíra Harineka bude pokračovať aj zajtra už od 7:15, mesto doslova zaplavia tímy záchranárov.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu