Najväčší nález vojnovej munície v Žilinskom kraji


Foto: Najväčší nález vojnovej munície v Žilinskom kraji
Galéria: 5 fotiek

Doposiaľ najväčší nález vojnovej munície v Žilinskom kraji zaznamenala polícia v piatok 31.10.2014. Občan z Liptova pri prechádzke lesom našiel jeden kus starej munície. Nález okamžite oznámil na linke 158. Na miesto bol ihneď vyslaný policajný pyrotechnik. Ten po príchode na miesto zistil, že ide o delostreleckú muníciu kalibru 82 mm pochádzajúcu z čias 2. svetovej vojny. Pomocou detektoru kovov policajný pyrotechnik prehľadal aj okolie nálezu.

Pri prehliadke našiel ďalších 65 kusov delostreleckých striel a delostreleckých zapaľovačov. Všetka nájdená munícia bola plne funkčná. Pyrotechnik muníciu zaistil k dodatočnej likvidácii.

Polícia upozorňuje občanov a amatérskych archeológov na nebezpečenstvo hroziace pri neodbornej manipulácii s nájdenou muníciou. Napriek veku je takáto munícia zvyčajne plne funkčná a pri laickej manipulácii dochádza častokrát k smrteľných následkov, v lepšom prípade k ťažkým zraneniam osoby.

Polícia tiež upozorňuje, že samotné vyhľadávanie ako aj prechovávanie nájdenej munície nie je dovolené. Povinnosťou občanov je nález munície bezodkladne ohlásiť na linke 158 a miesto označiť, s muníciou nijakým spôsobom nemanipulovať. Jediný, kto môže s takouto muníciou manipulovať je policajný pyrotechnik.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu