Cvičenie v Europalace na Vlčincoch bolo plánované a dopadlo podľa predstáv ministerstva


Foto: Cvičenie v Europalace na Vlčincoch bolo plánované a dopadlo podľa predstáv ministerstva

Dnes ráno sme vás informovali o evakuácii klientskeho centra v budove Europalace na Vlčincoch v Žiline, ku ktorej došlo približne o 10:00 hod. Neskoršie informácie naznačovali, že sa jednalo o plánované cvičenie s cieľom preskúmať koordináciu integrovaných záchranných zložiek. To neskôr potvrdilo aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR).

Niektorí zúčastnení považujú dianie na mieste za diskutabilné, podľa nich bola úroveň nedostatočná a evakuovanie na slabej úrovni. Je však potrebné myslieť na to, že sa jednalo o cvičenie a nie reálnu udalosť. Klientske centrum je v súčasnosti v testovacej prevádzke až do októbra, cvičenie podobného typu je jej nevyhnutnou súčasťou.

„Nepochopil som zmysel celej akcie - mal som pocit, že keby sa naozaj niečo dialo, asi by sme tam uhoreli alebo čo. Vonku vyšlo pár desiatok ľudí a zvyšok sa tváril akoby nič. Aj poplach bol spustený trošku neskôr ako sa začalo vychádzať,“ uviedol čitateľ Martin, ktorý bol na mieste v čase evakuácie. Podľa jeho slov musel o tom, že je to cvičenie, vedieť široký okruh zamestnancov.

Oznam o požiarnom cvičení sa nachádzal aj priamo v budove, napríklad vo výťahu, vyvesil ho tam prevádzkovateľ MPM SPRÁVCOVSKÁ SPOLOČNOSŤ, s.r.o. Priamo v materiáli je uvedené, že účasť na cvičení je dobrovoľná a v prípade, že sa osoba nechce zúčastniť, nemusí budovu opustiť.

Zdroj: čitateľka

Na to, že obyvatelia bytov nevedeli ako postupovať, upozornila aj jedna z rezidentiek. „Bola to absolútne nezvládnutá situácia. Nik nikde nenavádzal, aspoň čo sa týka bytovej časti. Schválne sme na poschodí čakali 30 minút, po tomto čase som sama zišla dole po núdzovom schodisku s tromi deťmi,“ uviedla rezidentka Europalace Petra s dodatkom, že vozičkách alebo ťažko postihnutý by mal na vyššom poschodí výrazné problémy.


Čas cvičenia bol vybraný zámerne s ohľadom na to, aby sa v budove nachádzalo čo najmenej ľudí a obmedzenie na prevádzke klientskeho centra štátnej správy bolo čo najmenšie. Podľa slov hovorcu MV SR Petra Lazarova trvala evakuácia približne hodinu a dopadla podľa predstáv.

„Išlo o plánované cvičenie, ktoré bolo v čase, kedy je v klientskom centre najmenej ľudí a aj tí klienti čo sa v danom čase v klientskom centre nachádzali boli upovedomení o plánovanom cvičení. Evakuácia osôb bola v čase od 10:00hod. do 11:00 hod., všetko bolo ukončené a precvičené podľa plánu a predstáv,“ uviedol v odpovedi na naše otázky Peter Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Či sa jednalo o posledné takéto cvičenie v rámci testovacej prevádzky, alebo v blízkej budúcnosti nastanú ďalšie, ministerstvo v odpovedi nespresnilo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu