Obyvatelia Vlčiniec spisujú petíciu za riešenie parkovania, zverejnené stratégie sú aplikovateľné


Foto: Obyvatelia Vlčiniec spisujú petíciu za riešenie parkovania, zverejnené stratégie sú aplikovateľné Foto: ilustračné / Mesto Žilina

Obyvatelia sídliska Vlčince sa v posledných dňoch podpisujú pod petíciu, v ktorej žiadajú o výstavbu menších lokálnych parkovacích domov.  Autorom petície a hlavným iniciátorom je pán Rzeszoto, obyvateľ sídliska, ktorý sa aktívne zaujíma o veci verejné.  Okrem nedostatku parkovacích miest poukazuje aj na vraky, ktoré zaberajú už existujúce parkovacie plochy a znižujú už aj tak nedostatočné voľné kapacity parkovania.

„Situácia v statickej doprave v meste Žilina je dlhodobo neriešená. Všetci pred voľbami sľubovali, ako sa postarajú o parkovacie domy a ako zariadia niekoľko tisíc parkovacích miest v Žiline, ale nič sa nedeje.  Pravdou je, že mnohí poslanci vo svojich obvodoch ani nebývajú. Podobne je to na sídlisku Vlčince.  Priamo na sídlisku bývajú len dvaja poslanci a tí ostatní na vlastnej koži necítia, čo je to hľadať parkovacie miesto,“ hovorí pán Rzeszoto. Dodáva, že sídlisko Vlčince sa podobne ako aj iné časti mesta, okrem Hájika, v tomto smere nikam nepohlo.

Podľa dokumentu „Aktualizácia koncepcie riešenia statickej dopravy na sídliskách v meste Žilina“ z novembra 2015, bola v tom čase kapacitná nedostatočnosť parkovacích miest 509 automobilov.  Odvtedy sa situácia zmenila, nie však lepšiemu.

Autá sú odstavené všade tam, kde je to možné. Vodiči chtiac-nechtiac porušujú zákon a všeobecné záväzné neriadenia, čím vznikajú nebezpečné a kolízne situácie. Niekoľko nových parkovacích miest vzniklo zásahom do zelene alebo premiestnením zberných nádob na komunálny či separovaný odpad. Stále ich je však nedostatok a veľmi podobná situácia pretrváva aj v iných mestských častiach.

„Pre nás občanov svitla celkom nová nádej po tom, ako poslankyňa Martinková uverejnila možnosti, ako by bolo možné nedostatok parkovacích miest riešiť,“ hovorí pán Rzeszoto a dodáva, že si návrhy preštudoval spolu s posudkami odborníkov.  Nadstavba existujúcich parkovísk alebo ich zapustenie do zeme či ich kombinácia sú v praxi realizovateľné a vyriešili by akútny problém.  Ich veľkým bonusom je to, že neuberajú zo zelene, majú príjazdové komunikácie a nenarúšajú pokoj vnútroblokov.  Parkovanie sa tak rieši lokálne a nie centrálne.


Petícia je zameraná na prvý návrh vo zverejnených stratégiách

„Realizácia navrhovaných parkovísk na už existujúcich parkovacích plochách by upratala chaos na našich cestách a uliciach. Mesto Žilina v tomto smere nerobí žiadne kroky, rozhodol som sa preto zahájiť petíciu,“ povedal iniciátor. Do petičného výboru bola prizvaná aj miestna poslankyňa Iveta Martinková, ktorá  pozvanie prijala s konštatovaním, že práve občania sú tí, ktorí môžu pohnúť ľady a niečo svojím tlakom a oprávnenými nárokmi reálne zmeniť.

Poslankyňa spomenula, že k jej návrhu zaujal už stanovisko prof. Ing. Ján Čelko, CSc z katedry cestného staviteľstva, ktorý si s ňou osobne navrhované lokality aj prešiel.  V jeho stanovisku okrem iného uvádza: 

„Predkladaný návrh výstavby viacpodlažných parkovacích domov je dopravne vyhovujúci, jeho realizácia by umožnila výrazne znížiť deficit odstavných plôch na sídlisku, preto odporúčam venovať mu náležitú pozornosť. Pri príprave dokumentácie odporúčam zhodnotenie z urbanizačného pohľadu (blízkosť obytných blokov, zásah do zelene) ako aj kapacitné zhodnotenie príjazdových komunikácií.“

Momentálne je na rade vedenie mesta, ktoré by malo konať. Na základe návrhov poslankyne, posudkov odborníkov a uznesenia Dopravnej komisie mesta, je potrebné v čo najkratšom čase spracovať k problematike podrobnejšiu analýzu a pilotný projekt.  Riešenia v návrhoch sú totiž aplikovateľné  aj na iné sídliska v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu