História kasární v Žiline - poznáte ju?


Foto: História kasární v Žiline - poznáte ju?
Galéria: 2 fotky

Objekt dnešných kasární 5. pluku špeciálneho určenia Jozefa Gabčíka neniesol vždy meno tohto významného slovenského vojaka. Ako sa dočítame na stránkach TIK Žilina, istú dobu išlo o areál “Štefánikových kasární”.

Funkcia kasární počas I. aj II. svetovej vojny

Počas prvej svetovej vojny bol v priestore dnešných kasární zriadený zajatecký tábor a aj vojenská nemocnica, do ktorej privážali ranených z frontu.

Počas 2. svetovej vojny začal dňa 21. marca 1942 v Žiline fungovať sústreďovací tábor. Zriadili ho vo vojenských objektoch Štefánikových kasární na Rajeckej ceste v mestskej časti Rudiny. Sústredení v ňom boli Židia z celého územia Slovenska, často celé rodiny, muži, ženy a deti. Žili v drevených barakoch, spali na drevených pričniach na slame a používali vlastné prikrývky. V tábore bolo sústredených najviac 1200 osôb, najmenej 150.

Akému účelu slúžia kasárne dnes?

Kasárne 5. pluku špeciálneho určenia Jozefa Gabčíka dnes slúžia predovšetkým tejto elitnej jednotke na prípravu. Okrem toho sa vedľa areálu nachádza napríklad aj Oddelenie cudzineckej polície Policajného zboru Žilina.

Máte fotografie/informácie, ktoré by ste radi doplnili? Pošlite nám ich na info@zilinak.sk, radi ich zverejníme!




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu