Redakčný test: Toyota Land Cruiser - Vylepšená legenda


Foto: Redakčný test: Toyota Land Cruiser - Vylepšená legenda
Galéria: 50 fotiek

Ak by ste dostali za úlohu vymenovať tie najlegendárnejšie modely z kategórie offroad, na popredných priečkach vášho rebríčka by sa určite objavila aj Toyota Land Cruiser. História tohto modelu siaha až do 50 rokov minulého storočia. Zároveň platí že len máloktorý model si dokázal počas doby svojej existencie vybudovať tak silné renomé ako tento model.  Práve Land Cruiser je dokonalým príkladom pomyselnej „nezničiteľnosti“ a zároveň spoľahlivosti, na ktorej si značka Toyota už od svojich počiatkov mimoriadne zakladá. V európskom priestore tento model zároveň zastáva aj úlohu „vlajkovej lode“ najväčšej japonskej automobilky.

Vďaka našej spolupráci s autorizovaným zastúpením značky Toyota, kde v tomto roku oslavujú už štvrť-storočnicu od svojho vzniku, sme dostali exkluzívnu možnosť otestovať najnovšiu evolúciu tejto legendy. Nový model Toyota Land Cruiser v 5-dverovom prevedení a kombinácia turbodiesla 2,8 D-4D so 6 st. automatickou a v druhej najvyššej výbave Active Trend, nám na test zapožičala spoločnosť AT a.s. Žilina, autorizovaný predajca vozidiel Toyota v našom regióne.

História modelu Toyota Land Cruiser sa začala písať už v roku 1951 modelom BJ série. Avšak korene vývoja tohto offroadu siahajú až do obdobia 2. Svetovej vojny. Land Cruiser preto patrí medzi jeden z najdlhšie vyrábaných modelov vo svete automobilov! Na stručné zmienenie sa o každej z minulých generácií by sme potrebovali pravdepodobne samostatný článok.

Aktuálna 11. generácia modelu Land Cruiser zo série 150, bola predstavená už v roku 2009. Prvý facelift prišiel po 4 rokoch od zahájenia výroby. Aktuálna druhá, citeľnejšia modernizácia, prebehla následne v minulom roku. Nový Land Cruiser možno v skratke označiť za dizajnovo krajší, úspornejší a v spojitosti s modernými jazdnými asistentmi aj za bezpečnejší. Verzia 150 prebrala taktiež niekoľko prvkov od väčšieho súrodenca, modelu Land Cruiser V8. Žiaľ, túto špičkovú verziu Toyota na trhoch európskej únie oficiálne už neponúka.

Z nášho pohľadu ale stále platí že „menší“ model série 150, dokáže uspokojiť aj náročnejšiu klientelu. Dovolíme si dokonca tvrdiť, že pre Land Cruiser sa len veľmi ťažko hľadá alternatíva v podobe adekvátnej konkurencie. Nakoniec, veď koľko „priestranných rodinných SUV“ je dnes postavených na odolnom rebrinovom ráme? Originálnu DNA v podobe bezkonkurenčných offroad schopností ponúka stále aj najnovšie stvárnenie tohto modelu. Okrem už spomenutého rebrinového rámu disponuje novinka samozrejme aj permanentným pohonom všetkých kolies, s uzamykateľným medzinápravovým diferenciálom typu Torsen.

K dispozícii je aj naďalej uzávierka na zadnej náprave. Z technologických inovácii stojí určite za zmienku kyneticko-dynamický systém zavesenia kolies, kde sa podľa situácie a potreby mení rozsah odpruženia jednotlivých kolies. Okrem toho je na palube k dispozícii mnoho ďalších elektronických „hračiek“ pre jazdu v teréne. Tie si podrobnejšie predstavíme neskôr.


Aktuálne sa u nás nová Toyota Land Cruiser ponúka v dvoch karosárskych prevedeniach. Nami testovaný 5-dverový variant dopĺňa tiež ešte kompaktnejšia 3-dverová verzia. K dispozícii je celkovo 5 výbavových stupňov ale zároveň tiež i jediná motorizácia. Tú predstavuje 4-valcový turbodiesel vyvinutý automobilkou Toyota. Jeho označenie je 2,8 D-4D a maximálny výkon dosahuje 177 koní. Pohonnú jednotku je možné kombinovať buď so 6-st. manuálnou prevodovkou, resp. so 6-st. automatom, čo bol aj prípad nami testovaného vozidla.

Čo dokáže v praxi ponúknuť modernizovaná Toyota Land Cruiser?

Majestátny vzhľad v originálnom dizajnovom balení

Nový model Land Cruiser si s predfaceliftovou verziou určite nepomýlite. Modernizácia so sebou priniesla, tak ako sme už u značky Toyota zvyknutí, pomerne výrazne modifikovaný dizajn. Úplne nová predná časť pôsobí teraz ešte sebavedomejším dojmom. Masku chladiča s pochrómovaným obrysom zasahujúcim až do línie svetlometov, zdobí 5 výrazných vertikálnych lamiel. Svetlá dostali okrem nového tvaru aj štýlovejšie zapracovaný dizajn denného svietenia.

Galéria: 50 fotiek

V našom prípade disponovali svetlá užitočnou full LED technológiou. Masívnejšie pôsobí aj nový predný nárazník. Po novom ponúka ešte lepší nájazdový uhol. Nová je aj predná kapota s výrazným prelisom uprostred. Toto funkčné dizajnové riešenie spoza volantu dokonca o niečo uľahčuje tesné manévrovanie v teréne, prípadne pri parkovaní. Aj bočná časť vozidla pôsobí mimoriadne robustne. Podpísali sa pod to predovšetkým svalnaté blatníky.

Offroadistami nenávidené bočné nášľapné prahy síce zhoršujú prejazdový uhol, no na druhej strane deťom, resp. nižším postavám výrazne uľahčujú prístup do kabíny. Facelift priniesol aj povinnú jazdu v podobe nového dizajnu kolies. V prípade testovaného vozidla vyzerajú 19 palcové veľmi efektne. Kolesá stále disponujú i pneumatikami s dodatočnou výškou bočného profilu, čím sa znižuje možnosť ich poškodenia pri jazde v teréne.

Novým vzhľadom sa pýšia i zadné LED svetlomety. V tme ale zostal stále zachovaný tradičný svetelný podpis, typický pre tento model. Pre lepšiu predstavu o reálnej veľkosti modelu Land Cruiser, sme jeho celkové rozmery porovnali s obľúbeným SUV Toyota RAV4. Toyota Land Cruiser meria 4780 mm (+175 mm v porovnaní s modelom RAV4), šírka dosahuje 1885 mm (+40 mm), výška vozidla atakuje 1890 mm (+215 mm) a rázvor náprav má hodnotu 2790 mm (+130 mm). To že je Toyota Land Cruiser ikonický a globálny model, najlepšie podčiarkuje pomerne netradičný prístup do batožinového priestoru. Ten zabezpečujú obrovské do boku sa otvárajúce dvere.

Galéria: 50 fotiek

Pre prípad nechceného privretia existuje možnosť ich pevného zaaretovania v otvorenej polohe. Práve takýto prístup do batožinového priestoru je pri modeli Land Cruiser často krát predmetom kritiky. Pravdou je, že pri manipulácii s nákladom treba jednoducho myslieť na životný priestor pre dvere. Na druhej strane treba objektívne dodať, že Toyota ponúka aj možnosť vyklopenia „len“ zadného okna. Toto riešenie je vhodné pre vyloženie resp. naloženie drobných predmetov, napríklad pri parkovaní na preplnenom parkovisku.

Mimochodom, samotný batožinový priestor pri 5-miestnej konfigurácii disponuje veľkorysým objemom na úrovni 621 litrov v základnom usporiadaní. Maximálna prepravná kapacita so zloženými sedačkami v druhom rade následne dosahuje až 1934 litrov. Okrem veľkorysého priestoru pre batožinu nás zaujali aj niektoré detaily. Užitočná je aj elektrická zásuvka na 230 voltov. Cit pre detail zvýrazňuje precízne uloženie náradia a hydraulického zdviháku. Land Cruiser na rozdiel od väčšiny ostatných modelov značky Toyota disponuje aj plnohodnotnou rezervou. Tá je uložená už tradične pod nárazníkom z vonkajšej strany vozidla.

Kráľovstvo priestoru s nádychom luxusu

Modernizácia so sebou priniesla aj zmeny v interiéri. Základná hierarchia palubnej dosky ale zostala v tomto prípade zachovaná. Zmenili sa predovšetkým niektoré materiály, ktoré pôsobia luxusnejším dojmom. Vo všeobecnosti by sme len ťažko hľadali výhrady ku kvalite ich dielenského opracovania. Aj napriek tomu interiér nemožno považovať za vyslovene prémiový. Na druhej strane mu nemožno uprieť ani snahu pôsobiť luxusne.

Veľmi chválime nový multifunkčný volant. Ten si Land Cruiser požičal od už spomínaného väčšieho modelu V8. Ďalšiu citeľnú zmenu predstavuje zapracovanie 8-palcového displeja najnovšej evolúcie multimediálneho rozhrania Toyota Touch 2, ktoré dôverne poznáme už aj z iných modelov značky. Infotaiment ponúka dobrú odozvu na dotyk, ako aj niekoľko užitočných funkcii vrátane navigačného modulu.

Pri aktivácii „offroad“ režimu premieta monitor mnoho zaujímavých funkcii, vrátane náklonu vozidla. Manévrovanie nielen v teréne značne uľahčuje sústava kamier. Jednotlivé náhľady je možné prepínať prostredníctvom tlačidla. Rozhodne ide o užitočnú pomôcku. V tomto smere mierne zaostáva len úroveň rozlíšenia jednotlivých kamier. Tá by z nášho pohľadu mohla byť predsa len o niečo lepšia. Naopak, pochvalu si zaslúži prehľadný panel ovládania klimatizácie s príjemne veľkými tradičnými tlačidlami. Dobre sa „triafajú“ aj na cestách s horším povrchom. Priestor v spodnej časti palubnej dosky je venovaný ovládaniu jednotlivých funkcii dômyselne prepracovaného pohonu všetkých kolies.

Aj napriek svojmu imidžu tvrdého offroadu, dokáže Land Cruiser veľmi dobre poslúžiť ako priestranný rodinne zameraný automobil. Ponuka priestoru pre piatich cestujúcich je tu z nášho pohľadu kráľovská a bezkonkurenčná. Príjemným prekvapením je i výhľad z vozidla. Pochváliť musíme aj dostatočne veľké spätné zrkadlá. Pohodlnému a príjemnému sedeniu na veľkoryso dimenzovaných kreslách vpredu, optimálne sekunduje veľkorysý priestor v druhom rade.


Galéria: 50 fotiek

Veľmi dobre zvládnutá je aj variabilita v podobe možnosti posúvania sedadiel, ako aj polohovania ich operadiel. Cestujúci v druhom rade si prostredníkom samostatného ovládacieho panelu môžu sami nastavovať preferovanú tepelnú pohodu. Na želanie je Toyota Land Cruiser k dispozícii aj s tretím radom sedadiel, teda v 7-miestnej konfigurácii.

Za vyslovene luxusné považujeme aj mnohé prvky výbavy. Príjemné spresnenie, ktoré sme počas horúcich testovacích dní s obľubou využívali, predstavuje priestranná „chladnička“ umiestnená v stredovej opierke. Z ďalších zaujímavých prvkov testovanej druhej najvyššej výbavy Active Trend spomeňme napríklad kožené čalúnenie sedadiel, predné sedadlá s vyhrievaním a odvetrávaním, vyhrievanie sedadiel v druhom rade, elektricky nastaviteľný volant s vyhrievaním, audio JBL so 14 reproduktormi, automatickú 2-zónovú klimatizáciu a mnoho iného.

Z moderných jazdných asistentov náš Land Cruiser disponoval napr. adaptívnym tempomatom s funkciou núdzového brzdenia, predkolíznym systémom, čítačkou dopravných značiek, monitorovaním jazdných pruhov, automatickým prepínaním diaľkových svetiel, sledovaním mŕtveho uhla a monitorovaním premávky za vozidlom.

Suverénna na ceste a zároveň dominantná v teréne

Priznávam sa, že aj napriek výnimočnej povesti modelu Land Cruiser, prekonali jeho jazdné vlastnosti všetky moje očakávania. V tomto prípade dokonale platí staré známe príslovie, radšej jeden krát zažiť ako sto krát počuť. Začal by som netradične na ceste. V dnešnej dobe je totiž veľmi pravdepodobné, že mnoho majiteľov bude Land Cruiser využívať ako každé iné SUV. Teda predovšetkým na ceste a v mestskej premávke. Toto si veľmi dobre uvedomujú aj konštruktéri značky Toyota.

Galéria: 50 fotiek

V praxi potom platí, že aj napriek tuhému rebrinovému rámu, je novinka mimoriadne kultivovaná a sebaistá, čo platí aj pre kvalitné asfaltové komunikácie. V úvode spomínané inteligentné tlmiče dokážu veľmi dobre pohlcovať nerovnosti našich ciest aj pri vyššej rýchlosti. S trochou zveličenia preto možno povedať, že s modelom Land Cruiser v meste vôbec netreba kľučkovať pomedzi prepadnuté kanalizačné poklopy. Robustná novinka je priam predurčená na ich zdolávanie a to aj pri vyšších rýchlostiach. Identická situácia sa opakuje aj na poľných či lesných cestách s výrazne horším povrchom.

V cestnom režime ponúka Land Cruiser okrem módu Normal ešte aj nastavenie Eco a Sport. Samozrejme veľký offroad nie je skonštruovaný na ostré vykrajovanie zákrut horských prechodov. Na druhej strane, ani dynamickejšia jazda svižným tempom mu nie je vyslovene proti srsti. Na pamäti treba mať predovšetkým pri prejazde zákrutami nemalú hmotnosť vozidla. V sumári teda platí, že nás nový Land Cruiser jazdným prejavom na ceste veľmi príjemne prekvapil. Podpísalo sa pod to aj až prekvapivo precízne odizolovanie priestoru pre posádku, predovšetkým po stránke aerodynamického hluku.

Ako ryba vo vode sa novinka s logom Toyota samozrejme cíti aj mimo spevnených ciest, resp. v náročnom teréne. Ódy na jeho offroad schopnosti pritom nie sú vôbec prehnané alebo zveličené. V tomto smere má Land Cruiser v dobrom slova zmysle privádzal do zúfalstva. Všetky nástrahy terénu, ktoré sme si pre neho pripravili, totiž prekonal s úplnou ľahkosťou a značnou rezervou. V situáciách predovšetkým pri krížení náprav, kde sa v minulosti zapotili už aj tie najlepšie SUV-čka, si poradil Land Cruiser absolútne bez zaváhania. Dokonca aj bez potreby aktivovania ktoréhokoľvek z dostupných offroad prvkov.

Galéria: 50 fotiek

Naše vozidlo malo vo výbave okrem režimu redukcie L4, tiež uzávierku medzinápravového diferenciálu s uzávierku zadnej nápravy LSD. Ďalej sú k dispozícii elektronickí pomocníci v podobe režimu Multi-terrain select s možnosťou prednastavenia jedného z piatich typov povrchu. Veľmi užitočný je aj tzv. plazivý mód Crawl control. Po jeho aktivovaní si vodič prostredníctvom otočného ovládača už len reguluje rýchlosť „kráčania“. O ostatné. vrátane pridávania a brzdenia, sa už postará samotné vozidlo. Na klzkom povrchu alebo na lade môže prísť vhod tiež funkcia 2ND Start. Po jej aktivovaní sa vozidlo rozbieha citlivejšie, teda na druhý prevodový stupeň.

Najvyššia dostupná výbava k všetkému už spomenutému pridáva ešte aj pneumatickú reguláciu svetlej výšky. Nami testovaný Land Cruiser bez pneumatického pruženia disponuje svetlosťou na úrovni 215 mm. Precízne je pritom zvládnuté aj zakrytovanie dôležitých častí podvozku v podobe plechových výstuh. Vo všeobecnosti teda možno povedať, že s technológiami nabitým modelom Toyota Land Cruiser, zvládne jazdu v náročnom teréne aj menej skúsený vodič. Obzvlášť to platí v kombinácii so 6-st. automatickou prevodovkou.

Nakoniec ešte pár slov k motoru 2,8 D-4D. Turbodiesel pod kapotou modelu Toyota je v dnešnej dobe už pomerne raritná záležitosť. Automobilka ale so vznetovými motormi pri modeloch ako je Land Cruiser alebo Hilux, určite ráta aj do budúcna. Maximálny výkon 177 koní neznie v papierovom ponímaní pri tak veľkom aute ako je Land Cruiser obzvlášť oslnivo. Na druhej strane treba povedať, že počas testu sme rozhodne nezažili ani raz pocit výkonového deficitu. Pod to sa určite podpísal aj solídny krútiaci moment na maximálnej úrovni 450 Nm. Prekvapivo vyznela tiež spotreba paliva. Pri pokojnej jazde na klasických cestách nie je veľkým problémom jazdiť aj s výsledným priemerom dokonca pod 8l/100 km.

Galéria: 50 fotiek

A náš celkový dojem?

V dnešnej dobe už existuje skutočne len veľmi málo automobilov s tak silnou osobnosťou, ako je nová a pritom stále aj legendárna Toyota Land Cruiser. Tento model v sebe priam dokonale kombinuje mechanickú odolnosť a robustnosť, s najnovšími elektronickými ale aj technologickými hračkami. Tento sumár vo finále prispieva k presvedčivým jazdným výkonom nielen na ceste, ale predovšetkým v náročnom teréne.

V Žiline si nový model Toyota Land Cruiser môžete prísť pozrieť, či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel Toyota v našom regióne, spoločnosti AT a.s. Žilina, na Dlhej ulici, kde na vás čakajú aj ďalšie modely značky Toyota.

Plusy

  • Terénne schopnosti,
  • Jazdné vlastnosti na ceste,
  • Vnútorný priestor

Mínusy 

  • Rozlíšenie kamerového systému
  • Jediná motorizácia v ponuke  

Výbava - Cena

  • Toyota Land Cruiser 2,8 D-4D Active Trend (testovaný model) - od 64 890 €   
  • Toyota Land Cruiser 2,8 D-4D Legend - od 47 900 €
  • Toyota Land Cruiser 2,8 D-4D Live (3-dverová karoséria) - od 39 090 €


ModelToyota Land Cruiser 2,8 D-4D Active Trend
Motordiesel
Pohonpredný
Počet valcov4
Výkon kW / koní130 / 177
Krútiaci moment Nm450
Pohotovostná hmotnosť2280 kg
Maximálna rýchlosť175 km/h
Zrýchlenie z 0 na 10012,7 s
Prevodovkaautomatická meničová
Počet stupňov6
Kombinovaná spotreba podľa výrobcu7,4 / 100 km
Spotreba počas testu8,9 / 100 km
PneumatikyDunlop Grandtrek

 

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu