Cyklisti sa cez víkend potešia: Cyklobusy vyrážajú na cesty Žilinského kraja už v nedeľu 10. júna


Foto: Cyklisti sa cez víkend potešia: Cyklobusy vyrážajú na cesty Žilinského kraja už v nedeľu 10. júna Foto: Žilinský samosprávny kraj

Na cesty Žilinského kraja sa už túto nedeľu, 10. júna, vracajú obľúbené cyklobusy. Počas víkendov a v období letných prázdnin aj v piatky, budú premávať 3 páry spojov zo Žiliny do Terchovej, do Novej Bystrice a dva páry do Turčianskych Teplíc.

Cyklobusy v našom kraji fungujú od roku 2015, kedy začali premávať 2 linky k Bystrickej cyklomagistrále na Kysuce a do Terchovej. Minulý rok obohatili ich trasu aj o Turčianske Teplice.

„Je to služba pre ľudí, ktorá milovníkov bicyklovania priblíži za atraktívnymi cyklotrasami v Žilinskom kraji a je to zároveň aj možnosť ako sa pohodlne vyhnúť frekventovaným cestám. Cyklobusy môžu využiť aj peší turisti, pretože všetky smerujú do zaujímavých destinácií,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

Rezervovať či kúpiť miestenky môžu cyklisti aj cez internet

V cyklobus platia cestujúci za prepravu štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok 50 centrov za bicykel. Cyklisti môžu využiť aj internetový predaj a rezerváciu miest prostredníctvom webovej stránky www.amsbus.sk. Lístky si môžete zakúpiť aj v klientských centrých SAD Žilina v Žiline, Čadci a Martine.

„Vlani sme zaznamenali výrazný nárast využitia miestenkového systému, kde až 57 percent cyklistov si svoj výlet plánuje dopredu a kupuje si miestenku,“ konštatoval Peter Pobeha, generálny riaditeľ SAD Žilina.  

Kapacita cyklobusov je obmedzená

Bicykle prepravujú cyklobusy pomocou špeciálnych prívesov, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice využívajú cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov a na trase zo Žiliny do Terchovej nosiče pre šesť bicyklov. S naložením bicyklov na vozíky si nemusíte robiť starosti, pretože vám s nimi pomôžu stevardi.


V Turčianskych Tepliciach vás tento rok čaká zaujímavá novinka

Minulý rok previezli cyklobusy takmer 1 300 cestujúcich s bicyklami. Najväčší záujem prejavili cyklisti o cestu na Kysuce. Tento rok pripravila župa aj pilotný projekt na zatraktívnenie cyklotrasy v regióne Turca, ktorý vyskúšajú v období letných prázdnin. Počas vybraných víkendov bude cestujúcich v Turci sprevádzať aj cyklosprievodca, ktorý ich prevedie po zaujímavých cestách.

Lístky nevyhadzujte, môžete vyhrať skvelé ceny

Žilinský samosprávny kraj pripravil počas tejto sezóny aj súťaž o atraktívne ceny. Stačí sa odviezť cyklobusom, odložiť si cestovný lístok a na záver prázdnin možno vyžrebujú aj vás.

Kam jazdia župné cyklobusy?

  • Žilina – Krásno nad Kysucou – Stará Bystrica – Nová Bystrica: Bystrická magistrála je bezpečný cyklochodník vybudovaný mimo hlavnej cesty. Možnosť navštíviť skanzen vo Vychylovke s lesnou úvraťovou železničkou, kostol v Zborove nad Bystricou s vitrážami Vincenta Hložníka, či orloj v Starej Bystrici. Ďalšia cyklotrasa vedie okolo Vodnej nádrže Nová Bystrica, kde sa zachoval kostol zo zaplavenej dedinky Riečnica. Kapacita cykloprívesu za autobusom je 24 bicyklov.
  • Žilina – Varín – Belá – Terchová: cyklotrasy chotárom Juraja Jánošíka, či už po zvlnenej krajine, alebo po náročnejšom kopcovitom teréne. V Terchovej možnosť navštíviť nedávno vybudovanú rozhľadňu Terchovské srdce, ale i expozíciu Považského múzea Jánošík a Terchová (v budove Obecného úradu). Kapacita nosiča na autobuse je 6 bicyklov
  • Žilina – Vrútky – Martin – Blatnica – Turčianske Teplice: stovky kilometrov cyklotrás, ktoré sú tématicky ladené – okolo hradov, rozhľadní, za históriou či osobnosťami. Pre rodiny s deťmi na bicykloch je vhodná trasa z Blatnice cez Gaderskú dolinu. Kapacitacykloprívesu je 24 bicyklov.


Viac informácií o trasách, cenách a cestovnom poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke Žilinskej župy www.zilinskazupa.sk alebo na stránke dopravcu www.sadza.sk/cyklobus/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu