Žilinský basketbalový klub žiada o dotáciu 15-tisíc eur, rokovať o nej bude zastupiteľstvo


Foto: Žilinský basketbalový klub žiada o dotáciu 15-tisíc eur, rokovať o nej bude zastupiteľstvo Foto: ilustračné - pixabay.com

Uplynulý rok sa podarilo basketbalovému tímu MBK Žilina postúpiť z druhej ligy a po počiatočných problémoch nastúpiť do basketbalovej extraligy. Žilinský klub podal prihlášku do najvyššej ligy v posledný možný deň a v skončenom ročníku sa predstavil pod názvom PP TV RAJ Žilina.

Po piatich rokoch tak mohli Žilinčania vidieť opäť extraligový basketbal na domácej pôde, prispeli k tomu dvaja sponzori z názvu klubu - PORADCA PODNIKATEĽA a TV RAJ. Spoločník prvej z týchto firiem, Juraj Málik, sa zároveň stal prezidentom klubu. Ten zároveň prisľúbil, že klub bude pokračovať aj v nadchádzajúcej sezóne.

Na rokovanie komisií predkladajú spoločný návrh na dotáciu vo výške 15-tisíc eur pre basketbalový klub poslanec a kandidát na primátora Martin Kapitulík a poslanec Peter Durmis, ktorý je členom Kapitulíkovho volebného tímu. Cieľom dotácie má byť práve podpora extraligovej prevádzky klubu.

Peter Durmis sa začiatkom júna stal predsedom predstavenstva MsHK Žilina, klub preberá v nedobrej finančnej kondícii a to, či bude v Žiline extraligový hokej, ukáže až finančný a materiálny audit. Zo svedectiev hráčov vyplýva, že hokejový klub má významné dlhy.


Dôvody pre žiadosť o dotáciu aj zamýšľané využitie spresnil Juraj Málik v liste, ktorý je prílohou predkladaného materiálu. Basketbalistom tesne uniklo play-off, do nadchádzajúcej sezóny majú vyššie ciele.

„Minulý rok sme sa prihlásili do extraligy. Nebolo to jednoduché, ale pomohli nám bývalí hráči a nadšenci. Bolo to správne rozhodnutie, ľudia v Žiline majú basketbal radi, hala bola skoro na každom zápase plná. V prvej sezóne sme skončili na 9. mieste, cieľ bol adaptovať sa v súťaži. Tento rok sú ambície vyššie,“ uviedol v žiadosti o dotáciu prezident klubu, ktorú zaslal vo forme listu.

Basketbalový klub získal na sklonku minulého roka dotáciu vo výške 15 000 eur, ďalších 1 820 eur mesto vyplatilo v máji na základe výsledkov žiadostí o grantovú podporu. Ďalších 15-tisíc teraz žiadajú pre klub dvaja vyššie spomenutí poslanci. Podľa slov prezidenta Juraja Málika by ich v prípade schválenia použil PP TV RAJ Žilina na úhradu štartovného a dopravu.

Peniaze budú použité na povinný vklad do súťaže a dopravu. V teame sme mali najviac odchovancov z celej ligy a tento rok tomu bude opäť tak. Oslovili sme aj skúsených Žilinčanov, ktorí hrali v iných teamoch a majú záujem sa vrátiť. Verím, že mesto sa k nám neotočí chrbtom a my budeme opäť môcť hrdo nosiť na dresoch nápis ŽILINA,“ dodal Málik.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu