Vodič si skracoval cestu po chodníku a obmedzoval chodcov s cyklistami, po upozornení sa im vysmial


Foto: Vodič si skracoval cestu po chodníku a obmedzoval chodcov s cyklistami, po upozornení sa im vysmial

oPred približne rokom sme viackrát informovali o arogantných vodičoch, ktorí využívali chodníky určené pre chodcov a cyklistov na Vodnom diele Žilina ako skratku. Novovybudovaná cesta vedúca od Tepličky nad Váhom k Terminálu Žilina je ohraničená zvodidlami a preto nie je možný prejazd autom smerom do obce Mojš. Mnohí vodiči to však riešili v minulosti po svojom a jazdili po chodníku.

Netrvalo dlho a na začiatku chodníka pri priehradnom múre pribudlo niekoľko stĺpikov zamedzujúcich vjazdu osobných motorových vozidiel. Vodiči s menšími autami to ale nevzdávali a jazdili naďalej okolo nich.

Situácia sa napokon časom upokojila a chodci s cyklistami mohli prechádzať po chodníku bez obáv, že sa za nimi vyrúti auto. Dnes vidieť autá na chodníku len zriedkavo, no stále sa objavujú vynaliezaví a arogantní vodiči, ktorým neprekáža stĺpiky obísť a jazdiť ďalej tam, kde to majú zakázané. Na podobnú situáciu nás upozornil vo štvrtok 31. mája aj čitateľ Martin. 

„Včera večer som s rodinou a 2-ročným synom bol na cyklochodníku medzi Tepličkou a Vodným dielom. Môj malý syn sa tam učil bicyklovať. Zrazu sa tam zjavilo auto, keď som vodičovi naznačoval rukou, že tam nemá čo robiť, tak stiahol okienko a s výsmechom nám zamával, “ opisuje nahnevaný Martin. 

Tam, kde by mala byť zaručená bezpečnosť chodcov a cyklistov, si musia ľudia dávať pozor, aby nedošlo k zrážke s osobnými autami. Zarážajúce je však najmä to, že vodič si vedome a zakázaným spôsobom skracuje cestu po chodníku a ešte sa ľudom vysmieva. Na rovnaký prípad nás upozornili čitatelia pred dvomi rokmi, vtedy sa vodičom zaoberala mestská polícia v Žiline, ktorá si ho hneď predvolala na objasnenie. 


Jazda autom po chodníku sa v posledných mesiacoch stáva veľmi obľúbenou. Vďaka kamerám v autách ale aj pohotovým chodcom, ktorí dokážu vyhotoviť zábery, si polícia dokáže lepšie poradiť s nezodpovednými a arogantnými šoférmi. Na základe oznámenia fyzickej alebo právnickej osoby sa vždy vykoná objasňovanie priestupku. To v praxi znamená, že je potrebné spoľahlivo zistiť miesto priestupku, čas priestupku, druh priestupku - konkrétne porušenie pravidiel cestnej premávky a z neho vyplývajúci priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a hlavne osobu - páchateľa priestupku. 

V prípade preukázania zavineného konania môže byť za dopravný priestupok uložená pokuta do výšky 50€

“Potom možno uložiť konkrétnej osobe sankciu. V takýchto prípadoch nie je možné uložiť pokutu v blokovom konaní, ale vec sa po objasnení postúpi na správne konanie,” uviedla ešte k minulému prípadu žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

V prípade oznámenia dopravných priestupkov od fyzických a právnických osôb je vhodná fotodokumentácia, na ktorej je zaznamenané vozidlo s čitateľným evidenčným číslom, dátum, čas a prípadne aj dopravná značka, ktorú vodič vozidla porušil.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu