V Žiline zostalo včera bez elektriny 30-tisíc odberných miest, príčinou bol pravdepodobne blesk


Foto: V Žiline zostalo včera bez elektriny 30-tisíc odberných miest, príčinou bol pravdepodobne blesk Foto: SSD

Stredoslovenská distribučná informovala o včerajšom výpadku elektriny v Žiline, ktorý nastal počas búrky. V blízkosti rozvodne 110/22 kilovoltov na ulici Pri Rajčianke udrel vo večerných hodinách blesk, na čo následne došlo k poruche na vysokonapäťovom zariadení a výpadku elektrickej energie na 30-tisíc odberných miestach. 

„V dôsledku intenzívnej búrky došlo včera večer krátko po 19:00 hod. k výpadku transformátora Stredoslovenskej distribučnej (SSD), ktorý sa nachádza v zapuzdrenej transformovni na ulici Pri Rajčianke v Žiline - Závodí. Vypnutie zariadenia znižujúceho napätie zo 110-tisíc na 22-tisíc voltov znamenalo výpadok na ďalších 340 distribučných trafostaniciach v oblasti Žiliny. Bez prúdu tak zostalo 30-tisíc odberných miest,“ informoval Mgr. Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti.



Možnou príčinou celého incidentu mohol byť podľa hovorcu blesk. V čase výpadku udrel blízko rozvodne s takou silou, že v okolitých budovách bolo cítiť mierne otrasy. Vďaka okamžitej reakcii dispečingu SSD a pohotovostným pracovníkom v uliciach mesta sa podarilo dodávku elektriny obnoviť všetkým zasiahnutých odberateľom približne do dvoch hodín.

Pomocou manipulácií s energetickými zariadeniami a zásobovania z iných liniek vedenia vysokého napätia zabezpečili energetici prúd všetkým odberateľom aj napriek tomu, že odstraňovanie poruchy bude trvať dlhšie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SSD