Na sídlisku Vlčince majú prvý workout park, pre veľký záujem pribudne čoskoro ďalší


Foto: Na sídlisku Vlčince majú prvý workout park, pre veľký záujem pribudne čoskoro ďalší

Žilinské sídlisko Vlčince má konečne svoj vlastný workoutový park, určený pre mládež nad 15 rokov. Dodnes podobné miesto pre šport obyvateľom chýbalo a vyhľadávali ho preto v iných častiach mesta. Workoutové parky sú v súčasnosti veľmi obľúbené, pretože ponúkajú priestor na precvičenie tela s vlastnou váhou a najmä vonku, na čerstvom vzduchu.

U mladých ľudí predstavujú atraktívne miesto vhodné na posilňovanie. Miestna poslankyňa Iveta Martinková konštatovala, že paradoxne najväčšia mestská časť Žiliny, ktorou je sídlisko Vlčince, doteraz nemala podobné miesto pre šport.

„Rozšírenie možností pre šport a aktívny oddych, podpora kvalitného a zmysluplného trávenia voľného času pre žilinské deti a mládež bol tiež jedným z mojich predvolebných sľubov. Opäť musím konštatovať, že dostať sa až sem nebolo vôbec jednoduché. Predloženie žiadosti na jeho realizáciu, návrh lokalizácie, návrh cvičebnej zostavy, orientačný rozpočet a tiež popis stavu existujúcich sietí, boli len začiatkom. Nastalo zháňanie a presadzovanie finančnej čiastky. Na investičnom oddelení našťastie neboli celkom vyčerpané financie na položku ihriská pri materských škôlkach, tak sme to využili práve pri Materskej škole na Trnavskej ulici. Po procese verejného obstarávania sa mohlo pristúpiť k práci.  V týchto dňoch sa konečne dostavili výsledky a workout je už použiteľný a používaný,“ povedala poslankyňa za sídlisko Vlčince Iveta Martinková.


O cvičenie je veľký záujem, obyvatelia sa môžu tešiť na ďalší workout

Workoutový park stojí na Trnavskej ulici a už za prvé dni si ho vyskúšalo množstvo obyvateľov. Od poobedňajších hodín je obsadený až do večera a to ľuďmi rôznych vekových kategórií. Mnohí tento nápad vítajú a dúfajú, že sa podarí v budovaní podobných parkov pokračovať. Na tak veľké sídlisko, ako sú Vlčince, totiž jeden nestačí.

„„Workoutový spôsob telesnej kultúry sa stáva v dnešnej dobe kultovým.  Tento kult má kladný dosah aj na pozitívny vývoj mládeže. Preto je dôležité, aby bolo takýchto cvičísk viacero. Okrem tohto parku som predložila mestu a poslancom materiály aj pre vybudovanie workoutu na Pittsburgskej ulici. Naše sídlisko je najväčšou mestskou časťou a aspoň dve takéto cvičebné zostavy pre mládež by mali byť samozrejmosťou,“ spresňuje poslankyňa.

Ak sa všetko podarí podľa plánov, nadšenci športu si zacvičia už čoskoro aj na Pittsburgskej ulici. Vlčince tak budú po Bôriku, Solinkách a Hájiku ďalšou mestskou časťou, v ktorej bude možné takéto športoviská využívať. Poslankyni pomohol pri skompletovaní materiálov Ivo Dupal z firmy Econtra, ktorý sa podieľal na zhotovení návrhu oboch zostáv, vizualizácie, popise prvkov a orientačnom rozpočte.

Novému parku sa teší aj učiteľ telesnej výchovy a zakladateľ Workout Team Žilina Dominik Hriník. „Je to cvičenie vhodné pre mládež, pre mužov alebo ženy a mladistvých od pätnásť rokov s výškou nad jeden meter štyridsať centimetrov. Pri cvičení s vlastnou hmotnosťou získavame funkčnú silu, ktorá je v reálnom živote dôležitá na bezproblémové prekonávanie každodenných činnosti. Ale najväčšia výhoda je, že cvičenia na ihrisku posilňujú chrbtové svaly ktoré sú v súčasnosti u populácie veľmi oslabené.  Nemenej dôležitá je stránka   socializácie ľudí na Workout ihrisku. Pri športe sa stretávajú  rôzni ľudia, nadväzujú a utužujú vzťahy,“ uviedol.

Na nové športovisko prichádza veľa pozitívnych ohlasov. Poslankyňa preto verí, že sa druhý workoutový park podarí vybudovať čo najskôr, aby mohol už toto leto slúžiť obyvateľom sídliska.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu